Schválená změna se ale dotkne jen těch nejtěžších případů. „Několikaleté vyjednávání se zástupci zaměstnavatelů v rámci tripartity vedlo nakonec k velmi přísným kritériím, předpokládáme, že se uznání nemoci z povolání bude týkat přibližně dvaceti, pětadvaceti osob ročně,“ vypočítává Daniela Pelclová, emeritní přednostka Kliniky pracovního lékařství Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Revmatoidní artritida se obvykle objevuje mezi 40. a 60. rokem života
Revma nezasahuje jen klouby. Ničí oči a další orgány

Bolestmi a úrazy zad trpí řada zaměstnanců v různých provozech. Často se poukazuje zejména na pomalé, ale vytrvalé ničení zad v kancelářských provozech a dalších sedavých zaměstnáních. Jejich pracovníci si ale na odškodnění nejspíš nesáhnou. “Mnoho lidí trpí potížemi páteře, ale jen některé a jednoznačně prokázané případy mohu být uznány jako nemoc z povolání,” vysvětluje lékař a předseda Společnosti pracovního lékařství ČLS JEP Milan Tuček.1#

Nařízení vlády přesně nevyjmenovává provozy nebo profese, které na odškodnění mají nárok. Žadatel musí splnit klinická a hygienická kritéria, které vládní předpis nařizuje. Zaměřují se zejména na kompresní tlak dlouhodobě vyvíjený během práce na ploténku.

Jaké je odškodnění
Pokud dojde k těžkému poškození bederních obratlů, meziobratlových plotének a meziobratlových kloubů či poškození nervu kořene bederní míchy, pohybuje se výše odškodného mezi padesáti až 62 tisíci korun. Pokud má pacient následky ovlivňující hybnost páteře činí odškodné 150 až 200 tisíc korun.

“Rozhodně nelze očekávat, že to budou pracovníci v kancelářích či administrativě, mohou to být pracovníci ve stavebnictví, strojírenství, zdravotnictví, zejména tam, kde se bez technických prostředků manipuluje s hmotnými břemeny nebo dochází k rotaci páteře,” doplňuje Tuček. Podle lékaře tak závažné stavy nevhodné sezení či postoj nezpůsobí. Mezi těžká poškození nebude patřit ani náhlý výhřez meziobratlové ploténky.

Nemoc z povolání musí uznat vždy lékař z oblasti pracovního lékařství, v tomto případě se bude ohlížet i na výsledky neurologického vyšetření a magnetické rezonance. Podmínkou je také dlouhodobá pracovní neschopnost a individuální změření pracovních podmínek hygienickou stanicí. Pokud byla nemoc uznána jako nemoc z povolán, má zaměstnance nárok na jednorázové odškodnění od pojišťovny.

Jedno z nejčastějších onemocnění 

Bolesti páteře patří mezi jedny z nejčastějších chronických onemocnění v České republice. Dokládá to například i Evropské výběrového šetření o zdraví (EHIS) v ČR. „Nemoci v oblasti bederní páteře a kříže nebo jiné dlouhodobé problémy se zády, uvedlo 21,3 procent cílové populace,“ říká zpráva k zatím poslednímu šetření z roku 2014. Podle ÚZIS  se s chronickou bolestí zad potýká až 300 tisíc lidí v produktivním věku, nejčastěji kolem 45 věku života.

Lékaři už dokáží zachránit i děti, narozené ve 24. týdnu těhotenství. Na snímku je novorozenec, který přišel na svět v necelém 27. týdnu. Výzkumníci tvrdí, že takovým dětem zvýší šance na přežití přestřižení pupečníku alespoň minutu po porodu.
Minuta navíc s pupeční šňůrou může předčasně narozeným dětem zachránit život

I proto má podle lékařky Daniely Pelclové rozšíření seznamu velký význam, přestože na odškodnění dosáhne jen zlomek lidí. „Upozorní totiž na pracovní místa a činnosti, které k postižením vedou, což vede k preventivním intervencím a konečně k poklesu počtu těchto onemocnění,“ říká. Seznam poškození páteře i příčin by se měl podle lékařů nadále rozšířit. I kvůli tomu, že nemoci páteře jsou v rámci Evropské unie jako nemoci z povolání často uznávané. Třeba úrazy, kde nehraje roli tlak vyvíjený na páteř, ale celotělové vibrace. To se týká například ovládání těžkých stavebních strojů, bagrů a podobně.

Jak vyzrát na bolest zad ze sedavého zaměstnání?

1. Hýbejte se, kdy to jen půjde

2. Při telefonování choďte

3. Na oběd si někam dojděte, případně využijte zbytek obědové pauzy k pohybuje

4. Na mobilu, chytrých hodinkách a podobně si zapněte upozornění k rychlému lehkému protáhnutí, procházce, několika cvikům

5. Hlídejte si zdravé sezení. Patří sem i správná výška umístění počítače, židle, pracovního stolu. Pravidla dobře shrnuje například portál BOZP.cz