Vyznavači tohoto způsobu života totiž nepřijímají žádnou stravu a v některých případech ani žádné tekutiny. Žijí prý z prány. Prána je sanskrtské slovo a znamená dech či také boží světlo, univerzální životní sílu.

Podle breatharianismu, který vychází z tradičního indického lékařství Ájurvédy, mají lidé schopnost přežívat pouze z prány, či podle jiných odnoží ze slunečního záření. Vědecká komunita je však jiného názoru a považuje breatharianismus za pseudovědu odporující poznatkům biologie, chemie a fyziky.

Masové kuličky v zeleninové omáčce
JÍDELNÍČEK: To se to hubne, když můžete jíst čokoládové müsli!

Přívrženci filozofie však namítají, že pro vědu je tento přístup sice nepochopitelný, ale funguje. Pránická výživa je podle nich známá a praktikovaná po celá tisíciletí a je potřeba se na ni správně naladit. Je to prý dlouhá a celoživotní cesta poznávání sama sebe a zdokonalování se. Vyznavači této filozofie prý doslova pronikají do podstaty vesmíru.

Jenže odborníci mají eso v rukávu: zdokumentovány případy přívrženců těchto praktik, kteří na následky hladovění či dehydratace zemřeli. Podle lékařů je breatharianismus jen výnosné šarlatánství, protože naivita lidí je nezměrná a vždy se najdou lidé, kteří kupují knihy a platí drahé kurzy breathariánských guruů.

Program prý zastaví stárnutí

Výraznou představitelkou je Australanka známá jako Jasmuheen, vlastním jménem Ellen Greveová. Ta tvrdí, že získává veškeré potřebné živiny z prány, Božího světla, univerzální životní síly. V její knize Living on light, se doporučuje 21denní program, který zastaví stárnutí a umožní dosáhnout nesmrtelnosti.

Na krátkodobý půst jsou mezi lékaři názory rozdílné, představy o vyčištění těla od „strusky“, jedovatých látek půstem ze střeva nebo o zlepšení imunity nebyly prokázány, ale jako motivační úvod do redukčních metod u obézních se půst doporučuje. Dlouhodobý půst může tělo jen poškodit a představy breathariánů o možnosti existovat bez potravy a pití jsou podle odborníků z oblasti vědy nebezpečným nesmyslem.

Nabídka typů cvičení on-line je různorodá
RADA: Jak na pohyb během karantény: Cvičení po síti

Vyznavači breatharianismu obvykle přecházejí nejdřív jen na rostlinou stravu, poté na vitariánství a liquidariánství, což je přijímání pouze zeleninových a ovocných šťáv. Vitariáni nejedí tepelně upravenou stravu, většinou se jedná o vegany, ale není to pravidlem.