„Pachatel opakovaně měnit názvy domácí wi-fi sítě, hesla a zabezpečovací PIN kódy ke všem stolním počítačům a notebookům i mobilním telefonům všech členů rodiny,“ potvrdila mluvčí Policie ČR v Benešově Barbora Schneeweissová s tím, že hacker také průběžně odpojovat domácnost od internetu a způsoboval havárie operačních systémů různých elektronických zařízení.

Ale ani to nebylo všechno. Hacker šel ještě dál. Několikrát se napojil i na chytrou televizi, kde zanechával různé vzkazy. Množil ikony na stolních počítačích i noteboocích, mazal různé soubory a složky. Vše vyvrcholilo požadavkem výkupného ve výši 100 tisíc korun jako podmínky ukončení útoků. Aby dodal vážnosti svým výhrůžkám, napsal rodině anglicky, že ovládá wi-fi síť a dokáže zničit všechny počítače v domácnosti.

Ilustrační foto.
Příběh tří sirotků byl součástí podvodu. Policie zahájila trestní stíhání

Vyšetřování samozřejmě začalo přímo na místě událostí. Kriminalisté vyslechli celou čtyřčlennou rodinu a prověřili i všechna domácí elektronická zařízení. Zpočátku to sice vypadalo, že na síť útočí protřelý kyberkriminálník, ale po prvních výsleších jim některé indicie napověděly, že se možná o útok hackera zvnějšku nejedná. Také proto se více zaměřili na přímo na rodinu. Nikdo z ní se však k takovému činu nepřiznal.

Kriminalisté proto spolupracovali i se specialisty na kyberbezpečnost a znalými testování zabezpečení proti kybernetickým útokům. „Bylo totiž nutné zajistit a analyzovat specifická data, především pak síťový provoz. Jeho monitorováním nebyl zjištěn přístup zvenčí ani pohyb útočníka v domácí síti,“ připomněla mluvčí police s tím, že právě všechny tyto informace vyšetřovatele vedly k přesvědčení, že útočník pochází z rodiny.

Některé buňky v lidském mozku zesilují svou aktivitu i poté, co člověk zemře.
Zombie existují. Vědci zachytili v mozku zemřelých lidí něco zvláštního

Když pak poskládali dostatek důkazů a znovu vyslechli i nezletilého chlapce, přiznal se pod tíhou všech zajištěných důkazů. Co přesně ho k tomu vedlo, ale policistům neřekl. Jak mluvčí připomněla, možné je i to, že se nechtěl účastnit on-line výuky nebo chtěl novější mobil a notebook.

„Mladík měl ke všem zařízením v domácnosti přístup, proto jeho chování nenaplňuje znaky skutkové podstaty trestného činu a celý případ byl minulý týden odložen,“ dodala mluvčí policie Barbora Schneeweissová.