„Kriminalisté z územního odboru Praha-venkov: Jih ve spolupráci s krajskými kriminalisty a Europolem objasnili případ anonymního vyhrožování teroristickým útokem šířený prostřednictvím sociální sítě facebook,“ konstatovala. S dodatkem, že po necelém měsíci je podezřelý obviněn z šíření poplašné zprávy.

Klec spadla ve čtvrtek odpoledne na Letišti Václava Havla Praha. Hned po příletu z Velké Británie byl zajištěn 25letý muž, na jehož stopu přišli kriminalisté z územního odboru ve spolupráci s krajskými detektivy a Europolem. Na svobodě stíhaný podezřelý, jenž zveřejnění hrozby na anonymním profilu na sociální síti nepopírá a s policisty spolupracuje, vysvětlil své počínání tím, že chtěl „na sebe upozornit“ a „vzbudit reakce“.

Lanový most na Jižní spojce. Ilustrační foto.
Dopravní kolaps? Auta o víkendu neprojedou přes lanový most

„Jakýkoliv teroristický motiv policisté vyloučili,“ zdůraznila Suchánková, jež v souvislosti s projednávaným skutkem hovoří o neuváženém činu mladého muže. „I přesto se bude zpovídat z přečinu šíření poplašné zprávy, za který lze v případě odsouzení uložit až dvouletý trest odnětí svobody,“ upozornila policistka, že každá sranda má nějakou cenu.

Poprask kolem škol nastal 23. června, kdy v té době neznámý pisatel pohrozil na sociální síti Facebook teroristickým útokem na blíže školu v Praze. Pražská policie informovala vedení všech škol na území metropole – a v hlavním městě byly také posíleny hlídky v blízkosti škol. Do bezpečnostního opatření se zapojilo přes tři stovky policistů.

Vodní záchranná služba, nácvik záchrany tonoucího. Ilustrační foto.
Komplikace pro plavidla: neviditelné hlavy plavců
Ilustrační foto.
Mytí strojů musí zmrzlináři podle hygieniků zlepšit