Naposledy se to potvrdilo ve Zdibech na Praze-východ během uplynulého víkendu; v sobotu někdy časně ráno. Jen pár hodin stačilo zatím neznámému pachateli, aby se postaral o to, že několik kol v celkové hodnotě 80 tisíc korun změnilo vlastníka, informovala ve čtvrtek mluvčí územního odboru středočeské policie pro Prahu-venkov: Východ Eva Hašlová. „Majitel zaparkoval své auto v noci před ubytovacím zařízením, přičemž na nosiči přimontovaném k vozu nechal také uzamčená kola. Ráno, po několika hodinách spánku, zjistil, že mu kola někdo odcizil,“ konstatovala.

Ilustrační foto.
Zámek na kole či kolo pod zámkem? Zloději si poradí

Před měsícem přitom Marcela Pučelíková z berounské policie informovala o jiném případu, který se odehrál podle podobného scénáře. Jen místo bylo jiné: Všenory na Praze-západ. A k tomu, aby odnesl dámské kolo ze střešního nosiče na zaparkovaném autě, měl 15. června jakýsi nenechavec příležitost někdy v době od 0.30 do osmé ranní. I v tomto případě s „překonáním“ nosiče, jak uvedla Pučelíková, neměl zloděj problém.

Policie varuje, že kola je před zloději třeba chránit, ať jsou kdekoli. Využití bezpečnostního systému nebo uložení pod zámkem je potřebné třeba i na vlastním pozemku. Riziko krádeže totiž zdaleka nehrozí jen při zastavení na ulici. „Zajištění pomocí zabezpečovacího systému je třeba využít i při ukládání kola do sklepní kóje a na balkony,“ připomněla ve čtvrtek Hašlová. Zdůraznila současně, že v případě ukládání kol do společných prostor domu je třeba dbát na uzavírání vstupních dveří do objektu, ale i do společných prostor, kde jsou kola uskladněna. „A i zde využijte bezpečnostní stojan nebo systém,“ radí Hašlová.

Požár skladovací haly v Tursku.
Obří požár haly v Tursku zavinilo samovznícení
Pražská policie vyšetřuje hlášenou střelbu na vlak.
Na náš vlak někdo střílí! Pražská policie vyšetřuje poškození pěti oken
Ilustrační snímek
Mladistvý se zpovídá z promyšleného útoku nožem