Aktuální bylo po celé pondělní dopoledne omezení provozu ve stanici Praha-Vršovice (či přesněji: v úseku Praha hl. n. – Praha-Hostivař). Přineslo to navýšení zpoždění spojů zhruba o deset až patnáct minut na benešovské trati – velmi hojně využívané pro cestování do hlavního města od jihu a jihovýchodu.

Postihlo to jak cestující v jednotkách CityElefant na lince S9 (jež zajišťuje nejen spojení Prahy s Benešovem, ale i s Lysou nad Labem), tak i pasažéry cestujících rychlíkem; těch díky možnosti využívat tarif Pražské integrované dopravy právě na benešovské trati velmi výrazně přibylo. Některé osobní vlaky dokonce byly v úseku mezi Strančicemi a pražským hlavním nádražím odřeknuty – s tím, že lidé mají počkat na následující spoj.

Spanilá jízda motocyklů Harley-Davidson centrem Prahy se konala 6. července v rámci akce Prague Harley Days 2019.
Prahou opět burácely Harleye. Stroje se předvedly při Spanilé jízdě

Podobná situace nastala v neděli; byť na jiném místě a jiné trati. Krádež optických kabelů u stanice Praha-Vyšehrad narušila provoz mezi hlavním a smíchovským nádražím. Nefunkčnost zabezpečovacího zařízení vedla nejen ke zpoždění, ale i k rušení některých vlaků v postiženém úseku. Týkalo se to především spojů příměstské linky S7 mezi Berounem a Prahou, jež končily na Smíchově a do samého centra metropole nezajížděly. Zopakovala se tak situace, již cestující v tomto úseku zažívali i o týden dříve – a také v tomto případě byla důvodem krádež kabelů.

Krádeže kabelů zabezpečovacího zařízení železniční trati se přitom v metropoli opakují až nemile často (byť se na nejvíc ohrožené úseky zaměřují nejen kontroly železničářů, ale pozornost jim věnují i hlídky policistů a strážníků). Zpravidla je jejich důsledkem právě omezení provozu na nádraží ve Vršovicích či na spojnici hlavního a smíchovského nádraží. Ta jsou – ještě společně s Masarykovým nádražím – hlavními přestupními uzly pro středočeské cestující, kteří k jízdám do hlavního města i zpět domů využívají příměstské vlaky.

Ilustrační foto
Průměrné teploty a sucho. Červenec tropy nepřinese, říkají meteorologové