Prodej polikliniky kritizovala část veřejnosti a lékaři a zabývala se jím i policie. Dospěla k závěru, že okolnosti soutěže lze označit za trestuhodné, nikoliv však trestné. Vyšetřovatel Emil Mašanka, který je pod usnesením podepsán, poté získal místo šéfa odboru veřejných zakázek na Středočeském kraji, kde je nyní hejtmanem bývalý příbramský starosta Josef Řihák (ČSSD). Podezření, že mohl případ úmyslně odložit a nyní za to dostat lukrativní místo, Mašanka odmítá. Kraj poukazuje na to, že bývalý policista uspěl ve výběrovém řízení. Podle středočeských VV byl konkurz zmanipulován.

"Celá situace působí dojmem, že Bc. Mašanka účelově zastavil vyšetřování, aby následně dostal jako protiplnění lukrativní post na krajském úřadě. Jsme přesvědčeni, že zde jsou důvody k zahájení úkonů směřujících k objasnění a prověření uvedených skutečností, které důvodně nasvědčují spáchání trestného činu," uvedl předseda Věcí veřejných Vít Bárta, který je zároveň i středočeským krajským šéfem strany. Řihák už dříve nařčení odmítl. Podotkl, že zaměstnance přijímá ředitel krajského úřadu.

VV poukazují na to, že ředitel krajského úřadu Zdeněk Štětina vyhlásil výběrové řízení 4. ledna a uzávěrku přihlášek stanovil na 21. leden. Podle zápisu z porady vedoucích odborů, který získaly Lidové noviny, ale Štětina Mašanku představil kolegům už 19. prosince s tím, že bude řídit nový odbor. Mluvčí kraje Nicole Mertinová ČTK již dříve sdělila, že Mašanka od loňského prosince pracoval na oddělení veřejných zakázek jako řadový referent a porady se zúčastnil proto, aby se s ním mohli vedoucí seznámit.

Příbramští zastupitelé schválili prodej I. polikliniky předloni v prosinci. Rozhodnutí vzbudilo ve městě velké vášně, v ulicích proti němu protestovalo několik stovek lidí. Tehdejší starosta Řihák prodej zdůvodnil tím, že vybírané nájemné nestačilo ani na běžnou údržbu a objekt bylo navíc nutné zrekonstruovat.
Do tendru na prodej polikliniky a sousední budovy, ve které je záchytná stanice a noclehárna pro bezdomovce, se přihlásily čtyři společnosti. Nejvyšší cenu, 20,5 milionu korun, nabídla firma Triticum. Dvě z neúspěšných společností, Ravak a Rodiso, napadly soutěž kvůli údajné netransparentnosti. Nelíbilo se jim to, že jejich zástupci nebyli přizváni k otevírání obálek. Údajně se uskutečnilo za zavřenými dveřmi jen za přítomnosti právníka, který s městem spolupracuje. Řihák výhrady kritiků odmítl.