Vlak nenarazil. Nikdo nebyl zraněn a nevznikly ani škody, potvrdila Deníku mluvčí příbramské policie Monika Schindlová. Odmítla spekulace, že za útokem na vlak mohl stát nějaký hlubší záměr. Spíš to vypadá na čin z nudy. „Šlo o výsledek zkratkovitého jednání bez určitého záměru,“ uvedla ve středu 25. března odpoledne k dosavadním poznatkům týkajícím se motivu.

Dva podezřelí během dvou hodin

Policistům, kteří pro pátrání po pachateli povolali psovoda i vrtulník s termovizí, se po necelých dvou hodinách podařilo zadržet dvojici podezřelých. Jakékoli informace k nim však policie zatím nechce upřesnit. „Nebudeme uvádět nic bližšího k věku ani k pohlaví,“ řekla Schindlová Deníku.

Betonové pražce na kolejnicích ve stanici Tochovice.Zdroj: České dráhy

Trest pouze v základní sazbě

Policie zahájila stíhání pro trestný čin obecné ohrožení; v případě prokázání viny před soudem by mohl být ve hře trest odnětí svobody od tří do deseti let. V tomto případě by se uplatňovala sazba stanovená trestním zákoníkem – a nikoli její navyšování, známé za nynějšího nouzového stavu třeba z odhalených případů drobných krádeží. Na trestání obecného ohrožení nemá nouzový stav vliv – jiné by to však podle slov Schindlové bylo v případě vyhlášení stavu ohrožení nebo válečného stavu.

Také finanční souvislosti skutku mohou být poměrně citelné. Naznačují to informace Gabriely Novotné z centrály dopravce, podle níž se firma přihlásí s nárokem na náhradu škody. „České dráhy budou uplatňovat svá práva v trestním řízení a budou nárokovat všechny vzniklé škody,“ konstatovala. „Jedná se například o náklady spojené s náhradní autobusovou dopravou, přesčasovou práci našeho personálu a podobně,“ upřesnila, co všechno se započítává. Kvůli vyšetřování události zůstala trať uzavřena po tři hodiny.

Policie hledá pět cestujících

Vzhledem k tomu, že z deseti pasažérů zůstali na místě jen čtyři, protahují se výslechy svědků. Policie pátrá po těch, kteří z místa odešli. „Jedna žena se nám ozvala ráno, pátráme tak ještě po pěti,“ konstatovala mluvčí. Vyzývá ty, s nimiž policisté ještě nehovořili, aby se ozvali prostřednictvím telefonního čísla 724 128 090.

Nehoda u jesenické autobusové zastávky.
Dva lidé se zranili při dopravní nehodě u Jesenice
Měření teploty u vstupu do příbramské nemocnice.
Někdo v příbramské nemocnici ukradl dva respirátory