Podle ochránců přírody se pravděpodobně jednalo o otravu karbofuranem. Jak potvrdil Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody, vše ukazuje právě na tento neurotoxin.

Někdo patrně musel v oblasti zhruba jednoho kilometru rozmístit jedovaté návnady. Zda se jednalo o zlý úmysl nebo nástrahy takzvaně na škodnou, je otázkou pro policii. Toxická látka, jejíž používání je už třináct let zakázáno v celé Evropské unii, dříve sloužila jako insekticid. Vysoce nebezpečná je nejen pro zvířata, ale i pro člověka.

Ilustrační foto.
Příběh tří sirotků byl součástí podvodu. Policie zahájila trestní stíhání

„To, že se jednalo o otravu karbofuranem je více než pravděpodobné. U zobáku orla je i na pořízených fotografiích vidět pěna a stejně tak má pták sevřené drápy. To je pro otravu tímto neurotoxinem typické. Při požití způsobí ochabnutí plic a zvíře umírá prakticky ihned na udušení. Přesnou příčinu úhynu živočichů určí až pitva. Vědět bychom to mohli v řádu dní,“ uvedl Bohumil Fišer z Agentury ochrany přírody. Podle jeho slov zaznamenali takový případ v Brdech vůbec poprvé.

V sobotu proto vyjela na místo policie, včetně místního strážce a společně prohledávali okolí i se speciálně vycvičeným psem. Na místě události byli policisté ještě i v sobotu večer.

Brdy
Kvůli pandemii míří lidé do přírody. Motoristé v Brdech parkují jako nováčci

Mluvčí středočeské policie Vendulka Marečková Příbramskému deníku potvrdila, že kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření z týrání zvířat a nebezpečného nakládání s jedy. „Policie vyzývá občany, jestli si v blízkosti obce Sedlice všimli již v pátek 19. února podezřelých osob nebo vozidla v čase mezi 16. a 19. hodinou, aby se obrátili na příbramské policisty nebo na linku 158,“ dodala mluvčí Marečková.

Podobný případ zaznamenali ochránci přírody před dvěma týdny také na Klatovsku, kde ornitologové nalezli čtyři mrtvé dravce. I zde se ještě čeká na výsledky expertiz.