„V prvním případě se jednalo o krádež v obchodě v Letňanech, kde podezřelý ukradl 21 čokolád v hodnotě 1600 korun,“ konstatoval Daněk. Upřesnil, že čokolády si dotyčný schoval do batohu, načež bez zaplacení prošel kolem pokladen. Tam však spadla klec, když ho zadržela ostraha. Téměř jako přes kopírák se pak vyvíjel další případ z obchodu v Čakovicích, kde však kořist byla objemnější.

ON-LINE ke koronaviru najdete ZDE

„Dvaadvacet čokolád, několik energetických nápojů a dalších 40 kusů různých laskomin,“ upřesnil Daněk s tím, že v tomto případě hodnota odcizeného zboží převýšila pět tisíc korun. Věci však prodejnu ani neopustily. Při pokusu odejít bez zaplacení dotyčného zadržela ostraha a předala policii.

Přísnější pravidla trestů

Že se v Čakovicích jednalo o trestný čin, je jasné: způsobená škoda převýšila hranici pěti tisíc korun, která odděluje přestupek (řešený na místě pokutou nebo úředníky ve správním řízení) od trestného činu, což už je sousto pro soud. V Letňanech sice dosáhla jen třetiny limitu, avšak v tomto konkrétním případě to nehraje roli. Dopadený muž už totiž byl v posledních třech letech odsouzen za jinou krádež, a tak se jedná o trestný čin, i když způsobená škoda pěti tisíc nedosáhla. „Oba muži jsou nyní podezřelí z trestného činu krádež, za což jim v době nouzového stavu hrozí až osmiletý pobyt za mřížemi,“ poznamenal Daněk.

Ochranné brýle a respirátor pro zdravotníky provádějící odběr vzorku u pacienta s podezřením na koronavir (Covid-19).
Nemocnice dostaly respirátory, ty míří i k praktickým lékařům

Lidé jsou pod dohledem

Stejná pravidla platí i ve středních Čechách; stejně jako v celé republice, řekl v úterý Deníku Pavel Truxa z policejního ředitelství pro střední Čechy. Podobně exemplární případ z posledních dnů, kdy platí nouzový stav, si nicméně nevybavuje. Potvrdil také, že středočeská policie kontroluje dodržování nyní aktuálních záležitostí, jimiž jsou zákaz volného pohybu a respektování nařízených karanténních opatření. „Hlídky jsou venku a provádějí průběžnou kontrolní činnost, řekl Truxa Deníku. Konstatoval však, že k výsledkům nemůže uvést podrobnosti: „Konkrétní výstupy k dispozici nemám“.

David Schön z policejního prezidia zdůraznil, že cílem policie není působit represivně a kohokoliv trestat, ale jde o to zabránit rizikovým situacím v podobě shromažďování osob. „Věříme, že občané budou dbát dodržování všech opatření a nebudou riskovat zdraví své i ostatních,“ konstatoval.

Škoda Auto. Ilustrační foto.
Škoda Auto zastaví ve středu výrobu

Upřesnil dále, že pokud policisté v rámci preventivního dohledu zjistí porušování nařízení vlády, přikážou konkrétním osobám, aby zákaz dodržovaly – s čímž bude často souviset i vykázání z místa. Teprve v případě nerespektování pokynů „bez zbytečného odkladu“ lze hovořit o možných sankcích. „Neuposlechnutí výzvy je přestupkem proti veřejnému pořádku a lze za něj uložit pokutu do 10 tisíc korun,“ upozornil Schön.

Policie v období nouzového stavu
- V rámci opatření majících omezit šíření nového typu koronaviru policie omezuje kontakt s občany včetně silničních kontrol či prověřování společensky málo nebezpečných přestupků.
- Policisté budou i nadále plnit své úkoly, budou pokračovat v dohledu nad veřejným pořádkem a bezpečností a plynulostí silničního provozu. Nebude jakkoli ohroženo vyšetřování trestních věcí – ať už již oznámených, či budoucích trestných činů.
- Policisté a kriminalisté důsledně zohledňují fakt, že spáchání určitých trestných činů v době nouzového stavu země je okolností podmiňující použití vyšší trestní sazby.
- Policie žádá veřejnost, aby její služebny v nynější době šíření koronaviru lidé osobně navštěvovali pouze ve věcech, které nesnesou odkladu. Jinak je na místě dát přednost kontaktu s obvodním oddělením po telefonu.
Zdroj: Ondřej Moravčík, Policejní prezidium ČR

Roušky jsou teď nedostatkovým zbožím.
Starostové se ve velkém pustili do šití. Vyrábějí roušky

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník