„Podvodníci pro své nabídky využívají internetové portály S reality a Bez realitky,“ upozornila mluvčí berounské policie Marcela Pučelíková.

V současné době berounští kriminalisté evidují již deset poškozených. V roce 2017 řešili kriminalisté velmi podobné případy v Brně, kde se rovněž obětí staly desítky lidí. Případ zůstal zatím neobjasněný. Kriminalisté se domnívají, že poškozených bude daleko více, a to na území celé České republiky. Již nyní jsou mezi poškozenými lidé z různých krajů.

A jak takový podvod probíhá? Když zájemce zareaguje na nějaký jejich inzerát formou emailu, je přesměrován na email, který často obsahuje znaky řeckého jména. „V ten okamžik jsou již v písemném kontaktu s podvodníkem, aniž by tušili, že se postupně stávají jeho obětí,“ podotkla Marcela Pučelíková.

Jak dále uvedla, podvodník zájemci sdělí, že byt, o který mají zájem, pronajímá přes aplikaci AIRBNB. Ve skutečnosti s tím nemá tato společnost nic společného. Podvodník se za ni vydává a se zájemcem komunikuje tak, aby byl přesvědčený, že se skutečně jedná o email společnosti AIRBNB.

Podvodníci s potencionální obětí komunikují v anglickém jazyce, někdy za pomoci google překladače. „To je další vodítko nevěrohodnosti. Poté, co se s poškozenými domluví na realizaci pronájmu bytu, žádají, aby zaslal zálohu ve výši 800 až 900 euro. Bankovní účty, na které mají lidé peníze posílat, jsou zahraniční. V našich případech ve Španělsku, Itálii a v Řecku,“ vysvětlila mluvčí.

Po odeslání zálohy se pak pachatel dožaduje další zálohy, tentokrát „na klíč", opět ve výši 800 - 900 euro. V některých případech žádá po zájemcích o pronájem další finanční prostředky ještě za celní poplatky. Když mu oběť pošle peníze, přestane s ní komunikovat. „Kriminalisté se snaží vypátrat totožnost pachatele a varují občany před tímto podvodným jednáním. Lidé by si vždy měli ověřit oficiální email společnosti, jméno, pod kterým podvodník vystupuje. Být obezřetní v případě komunikace v cizím jazyce a neodesílat peníze na zahraniční nebo anonymní účty. A v případě nabídky pronájmu bytu si jej zajet osobně prohlédnout,“ nabádá.

Ilustrační foto.
Sotva chřipka dorazila, už zabíjela