Způsob jednání třech někdejších poslanců byl podle žalobců ve Sněmovně zcela shodný, zatím policie stačila obvinit dva z nich. "Třetí z technických důvodů zatím obviněn nebyl," řekl novinářům Ištvanův náměstek Pavel Komár. Žalobci nechtějí upřesňovat jména, z informací advokátů je ale zřejmé, že policie obvinila exposlance ODS Tluchoře a Fuksu, přičemž exposlanec Šnajdr se má dnes dostavit k podání vysvětlení na policii.

Podle Ištvana z důkazů vyplývá, že muži dostali nabídku určitých výhod, která je "motivovala ke vzdání se mandátů". Obvinění se prý týká korupčních deliktů, jako je podplácení a přijetí úplatku.

Tluchoř a spolu s ním i bývalý náměstek ministra zdravotnictví Šnajdr a někdejší ministr zemědělství Fuksa složili loni v listopadu poslanecký mandát kvůli sporům o vládní daňový balíček. S pomocí hlasů poslanců, kteří je ve Sněmovně nahradili, pak vláda balíček prosadila a zažehnala několikatýdenní vládní krizi.

Šnajdr byl následně v prosinci jmenován do dozorčí rady společnosti Čepro, Fuksa k lednu zamířil do čela Českého Aeroholdingu a.s. Ohledně Tluchoře média spekulovala, že získá místo ve společnosti ČEZ, Tluchoř to ale popřel. "Od začátku roku 2013 pracuji jako konzultant pro soukromou společnost," řekl ČTK začátkem roku.

Kritici označovali výše popsaný manévr od počátku za výraz nepřijatelného politického obchodování s posty nebo přímo za korupci. Advokát Václav Láska později na premiéra Petra Nečase (ODS), Šnajdra, Tluchoře a Fuksu podal trestní oznámení. Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1 se nejprve odmítlo oznámením zabývat, pražské městské státní zastupitelství ale věc přezkoumalo a nařídilo, aby policie údajné podplácení prověřila.

Obvinění jsou výsledkem rozsáhlé akce Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), jehož policisté ve čtvrtek zasahovali na úřadu vlády, ministerstvu obrany, na pražském magistrátu a několika dalších místech.