Zloději kol mají nyní žně. Číhají před obchody, vylezou klidně i na balkon, prostříhají se přes několik zámků ve sklepích. Hlavně, aby dosáhli svého a přišli si často velmi jednoduše k nemalým penězům.

Příbramská policie se v posledních dnech zabývá ztrátou sedmi kol ve městě a okolí. „První, horské kolo za sedm tisíc korun, se ztratilo v noci z balkonu ve druhém patře domu v Příbrami. Druhé nechal jeho majitel za dne opřené u průmyslovky, čehož okamžitě využil neznámý zloděj. Bylo to trekingové kolo za devět tisíc korun," řekla Deníku policejní mluvčí Monika Schindlová.

Drzost zlodějů je bezmezná. V Konětopech si jeden přes zahradu došel do otevřené garáže a vzal si horské kolo. Přendal ho přes plot a vrátil se ještě pro druhé. V tu chvíli ho však přistihla majitelka, zakřičela na něj, zloděj kolo upustil a utekl pryč. Přesto stihl odjet na kradeném kole za 25 tisíc korun.

Další zloděj odešel s dvěma pánskými koly za 4500 korun ze sklepa příbramské bytovky. V suterénu panelového domu v Březnici zas chmaták vypáčil petlici a obohatil se o horské kolo za deset tisíc.

„Během pondělní noci se ztratilo dámské kolo za deset tisíc korun zajištěné dvěma zámky u zábradlí pod schodištěm na chodbě domu v Příbrami ve Školní ulici," uvádí policistka. Od začátku tohoto roku do konce dubna lidé nahlásili už 18 krádeží kol, z toho 12 v Příbrami. Policie objasnila dva případy. Loni evidovala 53 odcizených jízdních kol a rok předtím dokonce 75.

Policie radí, jak ztížit zlodějům práci:

 - při odstavení kola na ulici bychom měli vždy používat bezpečnostní zámek a snažit se kolo připoutat k pevnému bodu, jako je sloup, zábradlí či bezpečnostní stojan.
 - pokud ukládáme kolo ve společných prostorách domu, kde bydlíme, měli bychom dbát na uzavírání vstupních dveří do objektu, na stálé uzamčení společných prostor a zamčení i kol v nich uložených. Ve sklepě i na balkonech je lépe mít ještě kolo zajištěné bezpečnostním systémem.