Terčem kritiky kvůli prodeji nemocnice je současný středočeský hejtman Josef Řihák (ČSSD), protože se prodej uskutečnil za jeho starostování. Řihák dlouhodobě trvá na tom, že byl prodej v pořádku.

Pod usnesením o odložení prvního policejního vyšetřování je podepsaný bývalý policista Emil Mašanka, který poté získal místo šéfa odboru veřejných zakázek Středočeského kraje, kterému nyní vládne Řihák. Podezření, že mohl případ úmyslně odložit a dostat za to lukrativní místo, Mašanka i Řihák odmítají.

Druhé policejní vyšetřování začalo letos v březnu. V dubnu se například detektivové na příbramské radnici zajímali o data v jednom z počítačů. Nikoho tehdy nezadrželi. "Případem se zabýváme, ale nic bližšího kvůli probíhajícímu vyšetřování nebudeme uvádět," uvedla dnes Sandorová.

Příbramští zastupitelé schválili prodej polikliniky předloni v prosinci. Rozhodnutí vzbudilo ve městě velké vášně, v ulicích proti němu protestovalo několik stovek lidí. Řihák prodej zdůvodnil tím, že nájemné nestačilo ani na běžnou údržbu a objekt bylo navíc nutné zrekonstruovat.

Do tendru na prodej polikliniky a sousední budovy, ve které je záchytná stanice a noclehárna pro bezdomovce, se přihlásily čtyři společnosti. Nejvyšší cenu, 20,5 milionu korun, nabídla firma Triticum. Dvě z neúspěšných společností, Ravak a Rodiso, napadly soutěž kvůli údajné netransparentnosti. Nelíbilo se jim to, že jejich zástupci nebyli přizváni k otevírání obálek. Údajně se konalo jen za přítomnosti právníka, který s městem spolupracuje. Řihák výhrady kritiků celou dobu odmítá.