S přibývajícím chladnými dny zůstává stále více chat i chalup prázdných a zloději to vědí. Tradičně tak v tomto období narůstají počty vloupání. Nejhůře je na tom nyní Středočeský, Jihomoravský a Plzeňský kraj. Podzimní a zimní měsíce patří z hlediska vloupání k rizikovým. Zloději zneužívají toho, že chatařské kolonie zůstávají mimo sezonu prázdné.

„Nepřítomnost majitelů pak využijí nejen ke krádežím, ale nezřídka si udělají z jejich víkendového sídla zároveň noclehárnu nebo se stane doupětem pro narkomany. Chatařům tak nezpůsobí jen materiální škody, ale hlavně jim nabourají pocit soukromí, což je pro řadu lidí stejně zásadní faktor, často i horší, jako majetková újma. Ztrátu intimity obývaného prostoru bohužel nevyřeší žádná pojistka. S nepříjemným pocitem, že někdo cizí obýval chatu, se lidé vyrovnávají těžko,“ podotýká odborník na zabezpečení nemovitostí Ivan Pavlíček ze společnosti Next.

Kriminální živly při svém počínání v rukavičkách příliš nejednají. „Pachatelé většinou vypáčí dveře či okna, nebo je rozbíjejí. Jsou schopni také najít uschované klíče nebo si všimnout nedovřených oken. Kradou a odnáší vše, na co přijdou, většinou různé nářadí, jídlo, pití, jízdní kola nebo elektroniku,“ upozorňuje policejní mluvčí Monika Schindlová.

Ilustrační foto
Češi jsou národem chatařů. Chalupu vlastní pětina lidí

Během zimy policie provádí v rekreačních oblastech namátkové kontroly. „Každý sám může ale přispět k tomu, aby svůj majetek lépe zabezpečil, například používáním bezpečnostních zámků, zodolněných dveří, mříží, uzamykatelných okenic a bezpečnostních skel,“ konstatuje mluvčí příbramské policie. Jde o prostředky, které ztěžují vniknutí do objektu. „Pro vyšší standard ochrany je možno využít elektronické zabezpečení, například lokální signalizace, detektory pohybu, systémy s dálkovou signalizací neboli telefonní hlásič,“ dodává Monika Schindlová.

Někteří majitelé rekreačních objektů ale volí i cestu různých pastí a nástrah, aby ochránili svůj majetek před případnými lupiči. Ovšem v tom případě se mnohdy pohybují na velmi tenkém ledě, kdy se nakonec mohou dostat i do konfliktu se zákonem. Většina majitelů rekreačních objektů ale volí jiné metody.

„V první řadě mám všude bezpečnostní zámky, garáž mám zajištěnou navíc petlicí a nechal jsem si instalovat i GSM alarm s prostorovými čidly. Samozřejmostí je také pojištění proti vykradení,“ říká Ota Mrkvička, který má chatu nedaleko Kamýku nad Vltavou. Podle jeho slov je navíc problém v tom, že bydlí v panelovém domě a tak nechává poměrně dost věcí právě na chatě, protože je nemá kde jinde uskladnit. „Zatím se do chaty nikdo nedobýval, ale bojím se toho každý rok,“ dodává.

Naopak někteří chataři své nemovitosti nijak zvlášť nezabezpečují, pouze vypnou vodu kvůli mrazu, zamknou a na jaře se vrátí. Většinou jde o chaty v oblastech, kde jsou sousedé s trvalým pobytem. „Manžel zastává navíc názor, že případným zlodějům nechává na stole dopis s textem, ve sklepě máte kompoty a nějakou flašku, najezte se, napijte se, nic tu nerozbíjejte a běžte pryč,“ přibližuje poněkud originální způsob ochrany před zloději Dana Marková.

Domácí násilí. Ilustrační foto.
Policie obvinila dva muže z násilí na ženách
Policie kontroluje chatové oblasti pravidelně.
Opuštěné chaty začínají lákat zloděje