„Zejména se jedná o majetkovou trestnou činnost a to krádeže vloupáním do motorových vozidel,“ řekl Deníku René Peták, vedoucí územního odboru Policie ČR v Příbrami, že počty těchto trestných činů narostly na území okresního města, tedy jen v Příbrami.

V ulicích Příbrami jde podle policejního šéfa za období od ledna do konce února 2012 k nárůstu zhruba o 36 případů oproti stejnému období loňského roku. V čem policie spatřuje tak náhlý nárůst kriminality v této kategorii majetkové trestné činnosti? „To se zatím můžeme jen domnívat. Jisté je, že se z výkonu trestu vrátili někteří pachatelé těchto krádeží. Další z možností je, že jsme po letech dosáhli dobrého výsledku a pak přišel zlom. Těžko říci, kde je ta hlavní příčina. V každém případě zjišťujeme, jak k tomu nárůstu mohlo dojít,“ dodal René Peták s tím, že policie dělá vše proto, aby represí i prevencí čelila těmto krádežím. V každém případě policie už posílila hlídka ve městě a v terénu jsou ve vytipovaných oblastech i policisté v civilu.

V okresním městě také narostla oproti předchozím rokům násilná trestná činnost.

„Tady bych ale chtěl veřejnost uklidnit, protože máme u těchto případů vysokou objasněnost, až 60 procent a ve statistice se ukazují i případy, kdy se kriminálce podařilo tyto trestné činy cíleně vyhledávat a odhalit a to i ty, které nebyly oznámeny,“ připomněl Peták.

O problematice společně hovořili na setkání na radnici zástupci Policie ČR se starostou Josefem Řihákem a zástupci Městské policie Příbram.

V podstatě se jednalo o pravidelnou koordinační schůzku, která vyplývá už z dohody mezi radnicí a policií podepsané v roce 2009. Ta má za cíl řešit bezpečnostní situaci ve městě, dopravní problematiku, prevenci kriminality na území města a případně přijmout některá strategická rozhodnutí v oblasti bezpečnosti ve městě.

Z poslední schůzky vyplynulo, že se město a městská policie rozhodly, že se napříště budou podílet na zvýšených bezpečnostních opatřeních, jejichž cílem je snížit majetkovou trestnou činnost ve městě.

„Ze strany městské policie by se mělo jednat o zesílení počtu hlídek v nočních hodinách, případně o zakoupení technických prostředků (např. přenosných kamer s nočním viděním), které by byly využívány jak městskou policií, tak Policií ČR,“ informuje k situaci radnice na oficiálních webových stránkách města.

 Loupeže v celém okrese

 Leden a únor 2011:  3

 Leden a únor 2012: 13 (z toho je jich 7 objasněných)

 Vloupání do aut jen v Příbrami

 Leden a únor 2011:  38

 Leden a únor 2012: 74