Staršímu z nich, který má s trestním řízením zkušenosti už v souvislosti s delikty spáchanými v minulosti, by v případě uznání viny mohl hrozit až výjimečný trest (v tomto případě odnětí svobody v trvání do 30 let; podmínky pro případné doživotí nejsou splněny). Právě on podle obžaloby střílel z nelegálně držené pistole, ačkoli žena z obsluhy čerpací stanice stojící u frekventované silnice II/608 nekladla odpor; naopak – před vetřelci maskovanými kuklami se snažila schovat.

Jeden ze dvou mužů (třetí zprava) podezřelých z přepadení čerpací stanice v Nelahozevsi na Mělnicku, při kterém byla zavražděna čerpadlářka.
Státní zástupce obžaloval muže, kteří měli zavraždit čerpadlářku v Nelahozevsi

Již při lednovém rozhodování o vzetí do vazby u mělnického soudu nicméně David Š. tvrdil, že na místě vraždy vůbec nebyl. Opak by během jednání soudu měly prokázat znalecké posudky z různých oborů. Jeho spoluobžalovaný by za loupež mohl putovat za mříže maximálně na deset let. O případné vině však soud teprve bude rozhodovat – a také to bude trestní senát, kdo určí konečnou právní kvalifikaci i výměru případného trestu.

Maskovaní lupiči vtrhli na prodejnu benzinky před devíti měsíci po druhé hodině v noci. Zjevně měli políčeno především na peníze v pokladně. Kromě kasy obsahující deset tisíc korun si odnesli také cigarety a další zboží sebrané z pultu. Během tří minut bylo po všem. Ještě v den události informoval policejní mluvčí Zdeněk Chalupa v souvislosti s pátráním po unikající dvojici pachatelů, že se na místě činu střílelo – a zásah nepřežila 58letá žena.

Hlavní líčení v kauze označované jako „Ivan Hollitzer a spol.“ soudce Pacovský rozplánoval prozatím na tři dny – do pondělí 9. září.

Policie hledá svědky loupežného přepadení.
Přepadení čerpací stanice nepřežila žena z obsluhy