„Zatím nemohu říci více než to, že byly realizovány úkony trestního řízení, řekl Deníku Zdeněk Chalupa z ředitelství středočeské policie. Věcí se zabývají detektivové z Příbrami, nikoli krajská kriminálka. V pátek příbramská policejní mluvčí Monika Schindlová poskytla Deníku další informace k případu. "Na akci se podílela i zásahová jednotka, protože byl předpoklad, že dotyčný může být ozbrojen. Ve středu muži sdělili policisté obvinění z trestného činu vydírání, nedovolené ozbrojování, nebezpečné vyhrožování a nebezpečné pronásledování. V pozdních večerních hodinách ho převezli do vazební věznice. Nyní mu hrozí za výše uvedené činy až čtyři roky odnětí svobody. Bližší okolnosti případu vzhledem k probíhajícímu vyšetřování nebudeme sdělovat," uvedla mluvčí.

Podle svědectví z místa zásahu (které hovoří o hotových manévrech policistů vyzbrojených i samopaly) příslušníci policie ve stejnokrojích i v civilu ve středu strávili v nemovitosti v Čechovské ulici celý den. Nakonec odstranili pásky bránící vstupu a vynášeli stříbřité bedny se zajištěnými materiály; došlo prý také na prohlídku zaparkovaného auta.

Hrabý je mužem, o němž na Příbramsku bývalo často slyšet. Hlavně v minulosti byl mnohdy spojován i s lidmi věnujícími se i aktivitám takříkajíc na hraně. Známé jsou jeho údajné kontakty s nejenom fotbalovým bossem Jaroslavem Starkou, s nímž zvláště v dřívějších dobách často bývalo spojováno přízvisko „kontroverzní podnikatel". Byl dokonce zadržen policejním komandem při efektním zásahu na dálnici a nějakou dobu pobýval ve vazbě, přičemž se hovořilo o prošetřování jeho údajného podílu na několika závažných kauzách, nicméně policejní vyšetřovatelé mu žádné přestoupení zákona neprokázali.

Hrabý prý v devadesátých letech minulého století míval vazby i na řadu dalších lidí, jejichž jména představují pojem – a to nejen na Příbramsku, ale třeba i v hlavním městě. Měl být údajně blízký třeba odsouzenému Tomáši Pitrovi. Později se o něm a jeho kontaktech mluvit přestávalo, jako by se stáhl do pozadí; poslední dobou však jeho aktivity opět začaly budit zájem.

Bezpochyby největší pozornost vyvolalo jeho jméno po zveřejnění takzvané Kubiceho zprávy – materiálu přiopraveného někdejším šéfem někdejšího policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, jejíž obsah před volbami někteří politici zřejmě záměrně nechali uniknout do médií. Hrabý zde byl uváděn jako zdroj informací získaných z doslechu, podle nichž s dodnes nevyšetřeným zastřelením podnikatele Františka Mrázka z Kolínska, v Praze často označovaného za „bosse podsvětí", měli být spojovaní lidé z okolí tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Hrabý následně popřel, že by takové poznatky měl k dispozici. (hol)