Z domu v ulici U Školy například zmizelo kolo i s vybavením v celkové hodnotě 19 tisíc korun.

Petlice s visacím zámkem není pro zloděje žádnou velkou překážkou.

V ulici 28. října vzal zloděj ze sklepní kóje také kolo a navíc ještě nářadí, škoda byla odhadnuta na osm tisíc korun.

„Ze sklepních prostor ve Slunné ulici kdosi odcizil kolečkové a zimní brusle v hodnotě šesti tisíc korun. Na sklepy upírají zloději svou pozornost celoročně, ne jako na chaty, na které se specializují především v zimním období, kdy jsou tyto objekty opuštěné," uvedla policejní mluvčí Monika Schindlová.

Pachatelé podle zkušeností policistů dobře vědí, že lidé mají ve svých sklepních kójích jízdní kola, lyžařské vybavení, nářadí, náhradní pneumatiky a potraviny. „Předcházet těmto krádežím mohou občané už tím, že si rozmyslí, co ve svém sklepě zanechají uskladněné, nemělo by jít o nic hodnotného," radí mluvčí.

Pokud lidé takové věci přesto do sklepů dávají, měli by dbát na zabezpečení, na kvalitní zámky. Petlice s visacím zámkem není pro zloděje žádnou velkou překážkou. Důležité je především řádné uzamčení vchodových dveří do domu i přístupových dveří ke sklepům a také nevpouštět žádné cizí lidi do budovy.

Pomoci dopadnout pachatele mohou i sami obyvatelé tím, že si budou více všímat svého okolí a upozorní policii včas na pohyb podezřelých osob v domě.

„Na konci června zavolal na tísňovou linku všímavý občan. Asi hodinu po půlnoci zaznamenal pohyb a světlo ve sklepních prostorách domu ve Školní ulici v Příbrami," uvedla nedávný příklad Schindlová, kdy hlídka následně podle popisu zadržela 27letou ženu a o tři roky mladšího muže. Oba se snažili sklepním okénkem vytáhnout jízdní kolo, to se jim však nepodařilo a z místa odešli s nepořízenou.

Pachatelé se tímto jednáním dopustili přečinu krádeže vloupáním, za to stanovuje trestní zákoník až dva roky odnětí svobody.