Jejich řádění utnula policie, která je odhalila a kriminalisté jim už sdělili podezření z krádeže a porušování domovní svobody. Devětadvacetiletý muž vykrádal převážně domy a rekreační chaty. Na své zlodějské výpravy s sebou bral čtyřiatřicetiletého a třiadvacetiletého kumpána.

Už loni v říjnu vnikli do domu ve Voltuši. Odnesli starožitné mince, koženou bundu, travní sekačku a další věci. Jejich pozornosti neunikl ani dům ve Věšíně. Prohledali ho, ale nic neodcizili. V prosinci si pak došli pro železný šrot do areálu tábora v Hutích pod Třemšínem. Začátkem roku pak vnikli do fary v Třebsku. Ukradli železná kamna, broušené skleničky, knihy, sošku, obrázky, ale i deku nebo naběračku. Z chaty nedaleko Lazska sebrali příbory, hrnečky, skládací křesílko a také lebku berana s rohy.

Past sklapla v únoru. Dva nejstarší z mužů se pokusili vykrást rekreační chalupu v Bezděkově. „Sebrali elektrické ohřívací deky, kamna, televizní anténu, sekačku, pneumatiky, stan, houpací křeslo a videokameru. Přibrali s sebou i drobnosti, jako hodiny, zapalovač, svítilnu, nožík a další. Věci odvezli na saních k autu a uskladnili u jednoho z podezřelých. Na místo se vrátili do garáže pro křovinořez, aku vrtačku a kola. To jim nestačilo a přišli potřetí. Sbalili další drobnosti – dalekohledy, starožitné hodiny, stříbrné medaile a další. Při odchodu je zadrželi policisté, protože objekt byl zabezpečen signalizací," upřesnila jejich rostoucí zlodějské choutky policejní mluvčí Monika Schindlová. Celkem mají na svědomí škodu za více než 160 tisíc korun. Hrozí jim rok až pět let vězení.