Laboratoře v sobotu provedly 1582 testů na onemocnění covid-19, zhruba o tři tisícovky méně než v týdnu ve všedních dnech. Denní podíl nových případů na počtu testů tak za sobotu stoupl na 7,65 procenta z pátečních 2,91 procenta. V týdnu tento poměr klesal od pondělních 4,5 procenta až na středeční dvě procenta. Ve čtvrtek a v pátek pak opět stoupl na 2,9 procenta. Vyšší než v sobotu byl naposledy minulý víkend, kdy se rovněž méně testovalo.

Denní nárůst v tomto týdnu byl nejnižší ve středu, kdy laboratoře zaznamenaly 92 nově nakažených. Ve čtvrtek opět stoupl na 132 a v pátek na 141. Nejvyšší nárůst v týdnu bylo 202 případů v pondělí. Stále je to méně než na konci minulého týdne, kdy nárůst zrychloval až na nedělních 305 nově nakažených, což byl nejvýraznější nárůst od začátku dubna.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Uzavřené město? Karviná by mohla skončit v izolaci, připustil Vojtěch

Nejpostiženějším regionem zůstává Karvinsko, kde bylo za uplynulý týden zaznamenáno 252 případů v přepočtu na sto tisíc lidí. Nákaza se tam rozšířila mezi horníky firmy OKD. Firma v pátek postupně začala zastavovat těžbu ve svých černouhelných dolech na Karvinsku. K šestitýdennímu přerušení těžby přistoupila po plošném testování v dolech ČSM-Sever a ČSM-Jih, které ukázalo pozitivitu na koronavirus u více než 20 procent horníků. Už dřív přerušila těžbu v Dole Darkov, kde ohnisko vzniklo.  

Podle hygieniků není nutné v Moravskoslezském kraji za současné situace vyhlašovat nová plošná karanténní opatření. Počet lidí, u nichž testy prokázaly nákazu, podle nich sice výrazně vzrostl, avšak zhruba 90 procent nakažených nemá žádné příznaky nebo jen mírné.

Z dat podle hygieniků vyplývá, že onemocnění se mimo okres Karviná nešíří. V sousedících okresech Ostrava a Frýdek-Místek sice přibyly desítky nových případů, ty však zahrnují převážně rovněž horníky z OKD a jejich příbuzné. Pro ostatní okresy Moravskoslezského kraje ani jiné kraje podle hygieniků karvinské ohnisko nákazy nepředstavuje reálné epidemiologické riziko.

Nové ohnisko 

Nové ohnisko koronaviru na Kutnohorsku, o němž v sobotu informovali hygienici, se objevilo v pobočce firmy HR Partner CZE v Církvici. Společnost zatím neví, jak se nákaza na pracoviště dostala. Další postup konzultuje s hygieniky, s nimiž je v nepřetržitém kontaktu.

Ilustrační snímek
Další omezení zrušeno. Ministr Vojtěch upřesnil, kde už nebudou povinné roušky

Kvůli rostoucímu počtu nových případů koronaviru omezily vstup českých občanů na své území Slovinsko, Lotyšsko, Estonsko a Kypr. V Lotyšsku a Estonsku čeká české turisty povinná karanténa, na Kypru a ve Slovinsku se pro pobyt v zemi vyžaduje negativní test na covid-19.

Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) se Česko snaží v diplomatické rovině s jednotlivými státy situaci řešit a jednat o možnosti návratu na seznam bezpečných zemí.