Online reportáž

Nárůst počtu případů COVID-19 v Česku zatím dál zpomaluje, za pondělí jich přibylo 159 na celkových 2976. V neděli činil denní nárůst 160 případů, v sobotu 262, v pátek dokonce 373. V posledních dnech ale klesá také počet provedených testů na koronavirus.

Dočasná odběrová ambulance v Thomayerově nemocnici
Zemřela sestra z Thomayerovy nemocnice. Prymula: Koronavirus nebyl příčinou

Hamáček v čele Ústředního krizového štábu

Vláda dnes také schválila změnu v čele Ústředního krizového štábu, který řídí kroky proti šíření epidemie koronaviru. Po epidemiologovi Romanu Prymulovi převzal jeho vedení s okamžikem schválení ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). 

Už dopoledne plánovaný krok kvitovala opozice, podle které měl ministr z titulu své funkce řídit štáb už od jeho ustavení. O plánu změny informoval v rozhovoru pro Lidové noviny premiér Andrej Babiš (ANO).

Podle opozice měl být Hamáček v čele štábu už dřív. Politici kritizují Babiše, že zdržel svolání štábu, i za chaotické chování.

Po jednání vlády Babiš odmítl, že vláda chybovala, když Hamáčka do čela štábu nejmenovala hned při jeho ustavení. "Nemáme se za co stydět, každý dělá chyby, postupujeme ale kupředu," uvedl Babiš s tím, že země je dávána v mezinárodním měřítku za příklad.

Ilustrační foto
Místo karantény do zahraničí. Lidé se snaží nelegálně přejíždět hranice

Hamáček se dosud věnoval především nákupům a distribuci ochranných prostředků. Řídil krizový štáb ministerstva vnitra. Do práce ústředního štábu chce zapojit české firmy. Zvažovaný hospodářský krizový štáb nakonec nevznikne.

"Před dvěma měsíci tady spousta lidí tvrdila, že Covid je horší chřipka, a když jsem před měsícem chtěl nouzový stav, tak se mi smáli, že kvůli třem nakaženým se to nevyhlašuje. Ale podle mě nemá cenu se hrabat v minulosti," uvedl Hamáček na twitteru. Napsal také, že rád do práce štábu zapojí české firmy. "Začne na tom dělat i Ústřední krizový štáb i ministerstvo obrany," uvedl.

Bartoš ČTK napsal, že Babiš komplikuje situaci nepřehledností vydávaných opatření, nedostatkem koordinace a zaměňováním mediálních prohlášení za skutečné krizové řízení.

"Ministr Hamáček, který byl před týdnem zašlapán do země a přehlasován ministry za ANO, se vrací na místo, kde má správně být už několik týdnů," uvedl Bartoš. Dodal, že Piráti už několik týdnů upozorňují na to, že štáb má řídit ministr vnitra.

Opozice rozhodnutí kvituje

Už dopoledne kvitovala úvahy nad výměnou Prymuly za Hamáčka ODS. "Andrej Babiš nám dal za pravdu v tom, co říkáme už několik týdnů. Bohužel pozdě. Stát je na krize dobře připraven, jen je třeba řídit se pravidly pro zvládnutí mimořádných situací a nepředvádět populistické divadlo a mikromanagement," uvedl šéf občanských demokratů Petr Fiala.

Také podle něj měl Hamáček vést štáb od počátku. "Svévolným a chaotickým rozhodováním premiéra jsme ztratili mnoho cenného času," dodal.

Soňa Adamcová z Masarykovy univerzity pracuje 20. března 2020 v brněnských laboratořích Středoevropského technologického institutu (CEITEC MU). Univerzita dostala od Státního zdravotního ústavu povolení analyzovat vzorky na přítomnost koronaviru
Nová naděje pro pacienty s koronavirem: lékaři jim nasazují přípravek Plaquenil

Podle předsedy SPD Tomia Okamury se vláda vrací k původnímu modelu, kdy vnitro odpovídá za krizové řízení a zdravotníci za zdravotnictví. "Změnou bohužel jen potvrdila spekulace, že neexistoval a neexistuje nějaký plán a systém ke zvládání krize a zatím se vláda učí za pochodu z chyb," napsal ČTK Okamura.

Šéf KDU-ČSL Marian Jurečka změnu uvítal. "Jsem rád, že konečně po měsíci bude mít centrální krizový štáb šéfa, který tam ze zákona i z logiky má být. A že ministr vnitra začne řádně tento štáb řídit, protože doposud bylo řízení, nákup a distribuce pod více resorty a to nebylo dobré a způsobovalo to zmatky," napsal ČTK Jurečka.

Rovněž předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová míní, že Hamáček měl vést štáb rovnou. "A to od začátku celé krize, kdy měl být štáb aktivován. To se mělo stát o 14 dní dříve, než se stalo ve skutečnosti, tedy když byl v ČR první potvrzený případ nákazy," uvedla.

Zpoždění a změny také připisuje Babišovi. "Evidentně cítil příležitost z celé krize vyjít jako hrdina, ale naopak se ukazuje čím dál víc, že jsme schopný národ, jen nás řídí nemehla," odkázala na někdejší předvolební slogan Babišova hnutí ANO. Od změny v čele štábu si Adamová slibuje hlavně "nápravu škod".

Ministr vnitra Jan Hamáček
Omezení volného pohybu bude trvat do Velikonoc. Hamáček povede krizový štáb

Také Starostové podle předsedy hnutí Víta Rakušana od počátku trvali na tom, že v čele štábu má být ministr s politickou odpovědností. "Výměnu samozřejmě vítáme, ale mělo to tak být už od ustavení krizového štábu. Teď čekáme, že se snad dá dohromady zásobování zdravotníků ochrannými pomůckami - to je priorita," uvedl. Štáb by měl také realisticky zhodnotit stav epidemie, aby si ČR mohla na základě faktů říci, co dál.

Předseda KSČM Vojtěch Filip, jehož strana kabinet ANO a ČSSD toleruje, považuje změnu za premiérovu záležitost a za ústavně korektní z pohledu organizace práce. "Je to při dobré koordinaci distribuce ochranných prostředků žádoucí. A doufám, že z pohledu řešení epidemiologických rizik zůstane profesor Prymula rozhodující autoritou," uvedl.

Chytrá karanténa

Na jihu Moravy dnes začíná testování takzvané chytré karantény. Ta funguje na principu sledování pohybu nakaženého člověka za posledních pět dní za pomoci údajů z chytrého telefonu či platebních karet. Díky tomu mohou hygienici snáze sledovat, s kým se mohl pacient setkat. Projektu se bude věnovat šéf Ústředního krizového štábu Roman Prymula.  

Podle Prymuly byl Jihomoravský kraj vybrán, protože je středně zatížen koronavirovou nákazou. Během tohoto týdne chce zjistit, zda bude možné projekt zavést na celém území ČR. Odmítl, že by se nově vzniklý centrální řídící tým duplikoval s krizovým štábem, protože bude řešit zdravotnickou problematiku, zabývat se bude veškerými epidemiologickými opatřeními, které bude navrhovat vládě. O potřebnosti zřízení odborného týmu je přesvědčen i Hamáček.

Život v uzavřeném městě, den poté: Izolaci je konec, strašák ale obchází dál

Tento týden by podle Prymuly měla naběhnout hlavní kapacita pracovišť pro testování na nový typ koronaviru, aby se Česká republika přiblížila 10 tisícům vzorkům denně. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) jsou ambice provádět denně až 20 tisíc testů.

Podle Prymuly je možné dosáhnout Babišem zmíněné kapacity pouze v případě, že budou aktivována veškerá akademická pracoviště, zejména Akademie věd ČR. "V tomto týdnu by měla naběhnout hlavní kapacita, abychom se přiblížili 10 tisíc vzorkům," řekl.

Nejvíce nemocných zůstává v Praze

České laboratoře dosud otestovaly 43 498 vzorků, přičemž většina z nich přinesla negativní výsledky. Nejvíce nakažených dosud hygienici odhalili v Praze, Středočeském kraji a Moravskoslezském kraji. Naopak nejméně lidí s chorobou covid-19 zaznamenaly Pardubický a Liberecký kraj.

Vzít si půjčku? Pokaždé tím lidé vstupují do rizika.
Úleva pro české domácnosti. Stát chce kvůli koronaviru posunout splátky úvěrů

Zatím nejvyšší denní přírůstek v počtu pozitivně testovaných osob na území České republiky zaznamenali lékaři v pátek, kdy se objevilo hned 373 nových případů. Jde o dosud jediný den, kdy počet nově potvrzených případů překročil hranici 300.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník