„Mzdy žen se zvyšovaly rychlejí, a to nejen podle krajů, ale i podle vzdělanostních skupin a velikosti firem,“ říká Dalibor Holý z Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Peníze, mzda - Ilustrační foto
Průměrná mzda stoupla. Češi si vydělali v průměru tisíc korun navíc

InfografikaInfografikaZdroj: DeníkDůvod je především ve struktuře povolání, která vykonávají muži a která ženy. „Největší nárůsty najdeme u zdravotních sester, pracovníků sociálních služeb a učitelů základních škol, což jsou typická ženská zaměstnání,“ říká Holý.

Naopak v profesích, kde dominují muži, byly nárůsty malé. Výjimkou jsou jen informační a komunikační technologie. Navíc v profesích, jež tradičně vykonávají příslušníci silnějšího pohlaví, se více propouštělo. Zmenšování rozdílu mezi muži a ženami ale může být podle ČSÚ dočasné, neboť bylo dáno i vyplácením mimořádných koronavirových odměn v zaměstnáních typických pro ženy.

Kvůli uzavírkám 

V letošním prvním čtvrtletí pak podle statistiků vzrostla průměrná mzda o 3,2 procenta na 35 285 korun. I když často jen kvůli tomu, že byli propuštěni hůře placení. Zvýšila se téměř ve všech odvětvích s výjimkou dvou, kulturní, zábavní a rekreační činnosti a odvětví ubytování a stravování. „Spojuje je to, že měly po celou dobu zavřené provozovny,“ upozorňuje Jitka Erhartová z ČSÚ.