"Pokud za to preventivní testování vybírají od lidí peníze, tak porušují to mimořádné opatření. A pak je nárok na to, že ty peníze lidé mohou žádat zpět," řekl ministr.

Původně byla cena, kterou za test platí laboratoři zdravotní pojišťovna od června stanovena na 350 korun, v úterý ale ministr oznámil, že bude navýšena na 614 korun. "Trochu mám pocit, že to, co některé soukromé laboratoře teď dělají, je snaha na nás vytvořit nějaký tlak. My se nenecháme vydírat. Myslím, že cena je optimální," dodal. Vyjádření laboratoří, které se testování věnují, ČTK zjišťuje.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Vojtěch: Proti rozhodnutí soudu se nemůžeme bránit. Bude třeba změnit zákon

Cena u diagnostických testů pro lidi, které pošle na test jejich lékař nebo hygienik jako kontakt nakaženého, bude snížena na stejnou částku od začátku července. Od ledna byla cena nastavena na zhruba 1200 korun.

Pro samoplátce chce ministerstvo ceny PCR testu zastropovat také na hodnotě kolem 614 korun. Podle Vojtěcha klesly ceny chemikálií, které jsou pro test potřeba. "Ten zisk není, jaký býval, což chápu, že pro soukromé laboratoře není dobrá zpráva, ale stále na tom vydělají," dodal.