Česká klasika je selská omeleta, která ale tak trochu počítá s tím, že jste si nechali trochu uvařených brambor z předešlého dne. Pak stačí pár vajec, klobáska, sýr a pár drobností a máte nebe na jazyku.

Pikantní polévka s mořskými plody
Oběd jako na dovolené? Talířem plným mořských plodů hosty neurazíte

Pokud však chcete zkusit něco z cizích krajů, můžete snídat po anglicku — to když se rozhodnete vyjmout ze spižírny vše, co tam máte, a všechno hezky osmažíte, samozřejmě nemohou chybět ani ohřáté fazole. Anebo trochu sofistikovaněji provoníte kuchyni francouzskou delikatesou — zapečenými tousty s bešamelem a se sýrem.

Pokud by vás světová snídaňovka nezaujala, pořád je čas na návrat do středu Evropy - staré dobré lečo, které nám jako gurmánské poselství věnovali Maďaři, je ale nejlepší, když začnou dozrávat ty nejvoňavější papriky a rajčata.

Anglická snídaně pro pár

Anglická snídaně pro dvaZdroj: ShutterstockIngredience: 4 klobásy z vepřového masa, 100 g plátků anglické slaniny, 100 ml olivového oleje, 2 vejce, 50 g másla, sůl, pepř, 200 g fazolí v rajčatové omáčce, 2 větší rajčata, 4 žampiony, 4 plátky toastového chleba

Postup: Příprava anglické snídaně je velmi jednoduchá. Na pánvi rozehřejte olej a na něm osmahněte klobásky, nechte je vcelku. Totéž udělejte s rajčaty i žampiony, nic nerozkrajujte. Po dokončení olej vylijte a na mastné pánvi připravte volská oka – ta osolte a opepřete. Na druhé, suché pánvi mezitím opečte toasty, které jste potřeli máslem, a přidejte slaninové plátky. Konzervu s fazolemi v rajčatové omáčce ohřejte ve vodní lázni. Vše pak podávejte na jednom větším talíři.

Hamburger v bulce
Nejlepší hamburger je ten domácí. Připravte si vlastní fastfoodové speciality

Selská omeleta s hráškem

Selská omeleta s hráškemZdroj: ShutterstockIngredience: 2 vařené brambory, 1 klobáska, 3 vejce, 1 lžíce mléka, 20 g tvrdého sýra, sůl, pepř, 2 lžíce hrášku, 1 lžíce slunečnicového oleje

Postup: Nejlepší brambory na selskou omeletu jsou ty, které nám zbyly od včerejší večeře. Nemusíte je ráno vařit, jen je nakrájíte na malé kostičky a na rozpáleném oleji orestujete tak, aby zezlátly. Spolu s nimi orestujte i klobásku nakrájenou na tenká kolečka. Vejce vidličkou rozšlehejte s mlékem a pak jimi zalijte brambory a klobásku. Posolte, opepřete a můžete použít i trochu majoránky. Do neztuhlého vejce přisypte hrášek (může být čerstvý, mražený nebo i konzervovaný) a nahoru nastrouhejte tvrdý sýr. Neobracejte. Jakmile vejce ztuhne, můžete podávat.

Zeleninové lečo s párkem

Zeleninové lečo s párkemZdroj: ShutterstockIngredience: 4 nožičky kvalitních párků, 200 g paprik (zelených i červených), 300 g rajčat, 100 g sádla, 1 větší cibule, 4 vejce, sůl, pepř černý (mletý), majoránka

Postup: Cibuli nakrájejte na kostičky a v hrnci rozpalte na 120 °C sádlo. Cibulku orestujte a pak na ni vysypte párky, které jste nakrájeli na asi půl centimetru tlustá kolečka. Omytou papriku nakrájejte na plátky, rajčata na čtvrtky a přidejte do hrnce k párkům a cibulce, promíchejte, osolte, opepřete. Přikryjte pokličkou a duste zhruba 15 minut na mírnějším ohni. Na závěr do obsahu hrnce zamíchejte 4 vejce — tak, aby nezůstala syrová, ale ani aby příliš neztuhla. Přidejte majoránku. Podávejte s čerstvým kmínovým chlebem.

Cizokrajná jídla
Cizina v kuchyni? Zvládneme nejen čínu

Zapečený toust Croque monsieur

Zapečený toust Croque monsieurZdroj: ShutterstockIngredience: toustový chléb, šunkové plátky, 200 g tvrdého sýra, 2 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíce másla

Bešamel: 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce másla, 50 g parmezánu, 100 ml mléka, sůl, pepř, muškátový oříšek

Postup: Toustový chléb dejte na šest minut do trouby rozehřáté na 160 °C. Po vytažení jeden plátek vždy z horní strany potřete dijonskou hořčicí a naložte na každou porci: dva plátky šunky, najemno nastrouhaný sýr a bešamel. Druhý plátek toustového chleba připlácněte nahoru na směs a shora opět protřete bešamelem a nasypte trochu sýra.

A jak na ten bešamel? V menší pánvi si nejprve rozpusťte 2 lžíce másla, doplňte 1 lžící hladké mouky a na mírném ohni míchejte tak dlouho, až bude jíška dohněda. Pak po troškách za stálého míchání přilévejte mléko a teprve na závěr bešamel osolte, opepřete a nastrouhejte do něj trochu muškátového oříšku. Sendviče pak vraťte do trouby na zhruba dvanáct minut – a je hotovo.

Grilování. Ilustrační foto.
Teplých dnů přibývá, je čas oprášit gril. Nakládanou krkovičkou neurazíte