První tři případy onemocnění COVID-19 oznámilo Česko 1. března, nejvyšší denní nárůst - 291 potvrzených testů zaznamenalo ministerstvo ve středu. Za čtvrtek je nárůst druhý nejvyšší.

On-line reportáž ke koronaviru najdete ZDE

Vedle toho ale také značně roste počet provedených testů. Zatímco v závěru minulého týdne bylo denně prováděno kolem dvou tisícovek testů, v pondělí už bylo testů přes 2200, v úterý skoro 3000, ve středu zhruba 4100 a ve čtvrtek 4429. Z nemoci COVID-19 se doposud úspěšně zotovalo deset lidí, devět lidí pak s ní souvisejícím zdravotním komplikacím podlehlo.

Nákupy v čase koronaviru. Ilustrační foto
Koronavirus v Česku: Obchody budou zavřené nejméně do apríla

V Ústřední vojenské nemocnici (ÚVN) v Praze se uzdravil první pacient z nemoci COVID-19. Celkový počet vyléčených v České republice se zvýšil na 11. Nemocnice o tom informovala na svém webu. Jde o první oznámené vyléčení od úterý.

"Dnes jsme obdrželi z Ústavu lékařské mikrobiologie FN Motol výsledky z kontrolního testování našeho pacienta s onemocněním COVID-19. Výsledky jsou negativní, je vyléčený," uvedl přednosta Kliniky infekčních nemocí 1. lékařské fakulty Univerzity karlovy a ÚVN profesor Michal Holub.

Deset tisíc testů denně? 

"V České republice je 2062 nakažených. Počet laboratoří vzrostl na 70, což se projevilo v počtu otestovaných. Včera jsme vyšetřili 4 429 lidí, zatím nejvíce za jeden den. Celkem bylo otestováno 31 127 lidí," uvedl na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. 

Povolení pro testování vzorků na koronavirus získávají v posledních dnech akademické instituce, naposledy Centrum Biocev Akademie věd ČR (AV) a Univerzity Karlovy. Biocev může zpracovat přes tisíc vzorků denně, stejně jako jiná akademická pracoviště.

Ilustrační foto
Ministerstvo upravilo pravidla pro domovy seniorů. Prymula nabádá k opatrnosti

Podle AV byly pro testování vyhrazeny a upraveny laboratoře tak, aby splňovaly nejvyšší nároky na práci s infekčním materiálem. Biocev přepokládá testování prvních vzorků od pacientů v pondělí. Krizový štáb ministerstva zdravotnictví směřuje podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška k číslu 10 tisíc denně. Řekl to deníku Mladá fronta Dnes.

Ve čtvrtek zaznamenala Česká republika tři úmrtí, konkrétně se jednalo o dvě ženy z domova pro seniory v pražské Michli a osmdesátiletého pacienta Fakultní nemocnice Hradec Králové, který trpěl "velmi vážným" onemocněním. Také další zemřelí trpěli většinou několika dalšími chorobami nebo nějakou vážnou nemocí.

Vojtěch nechtěl po včerejším  jednání vlády předjímat, zda bude nutné prodloužit nouzový stav, který je zatím vyhlášen do 11. dubna. Uvedl však, že data ohledně šíření pandemie v Česku zatím nejsou nejpříznivější. Vojtěch zároveň prostřednictvím svého twitteru informoval, že ministerstvo spustilo bezplatnou telefonní linku (číslo 1212) pro psychickou pomoc. 

Zentiva navyšuje výrobu paracetamolu

Farmaceutická společnost Zentiva kvůli šíření nákazy novým koronavirem dále navyšuje výrobu paracetamolu, na český trh uvádí nový lék s názvem Paraceta.  I nadále pak bude Zentiva pokračovat také ve výrobě značky Paralen pro francouzskou společnost Sanofi.

"Ve společnosti Zentiva děláme vše, co je v našich silách, abychom udrželi a zvýšili zásobování léky během této krize. Zentiva pracuje na řadě projektů na pomoc pacientům v České republice a v celé Evropě. Jsme v neustálém kontaktu s českými úřady a společně jsme pracovali na Paracetě 500 mg," sdělila mluvčí společnosti Lucie Šabíková. Paraceta je podle ní způsob, jak zvýšit zásobování paracetamolem na českém trhu.

Kamiony - ilustrační foto
Za naftu zaplatí za půl roku. Havlíček navrhuje odklad plateb pro dopravce

Vojtěch tento týden uvedl, že lék Paraceta umožní urychleně dostat do lékáren specifický léčebný program. "Podařilo se nám od dubna zajistit o 30 procent větší dodávky paracetamolu na český trh, než doposud," napsal na twitter ministr. Zentiva už lék Paraceta 500 prodává v Německu, na českém trhu bude novinkou, podle informací ČTK zatím po dobu nouzového stavu.

Léčiva proti horečce, která je jedním z průvodních jevů nemoci COVID-19, některým lékárnám v Česku v posledních dnech docházeli. Česká lékárnická komora minulý týden upozornila, že alternativou mohou být kombinované přípravky s paracetamolem. Příkladem může být Coldrex.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník