Nikdy jsem nebývala nijak výrazně nemocná, ovšem po porodu se můj život obrátil vzhůru nohama. Celé těhotenství probíhalo relativně bez problémů, pokud pominu ranní nevolnosti. Problém nastal při samotném porodu, kdy se lékaři rozhodli, že z důvodu dlouhého nepostupujícího porodu přistoupí k císařskému řezu. Narodila se nám krásná holčička.

Onemocnění srdce - Ilustrační foto
Bolest na hrudi se podceňuje. Nebezpečné onemocnění srdce trápí statisíce lidí

Dva dny poté jsem byla na pokoji, sedla jsem si na posteli, že zkusím dceru nakojit a najednou mě polilo horko, měla jsem knedlík v krku, začala jsem kašlat a dusit se, svíravou bolest na hrudi. Nechápala jsem, co se děje. Snažila jsem se pomalu dýchat a uklidnit se, ale přidala se k tomu motání hlavy, brnění nohou a celkově mi bylo čím dál hůř.

Magazín Víkend 30. 3. 2019Zdroj: DeníkZazvonila jsem na sestru, pak přišel i doktor. Udělali mi rentgen hrudníku a echokardiografii a v krvi objevili vysoké hodnoty D Dimerů, což značilo, jak mi vysvětlili, plicní embolii. Vlastně jsem v tu chvíli vůbec netušila, co mi říkají. Okamžitě mě odvezli zpátky na JIP, kde jsem ležela další čtyři dny. Cítila jsem se tam hrozně. Celou dobu jsem myslela na to, že možná umřu a co bude s mojí dcerou. Nikdy jsem necítila tak omračující bolest jako tehdy.

Riziko návratu

Po čtyřech dnech mě převezli zpátky na šestinedělí, kde jsem ještě chvíli ležela. Od lékařů jsem se zpětně dozvěděla, že se mi v levé noze vytvořila krevní sraženina, která se následně uvolnila a postupně se dostala do plic, čímž způsobila embolii. Domů mě propustili s injekcemi heparinu na ředění krve, které si dvakrát denně píchám do břicha.

Srdce a lékař - Ilustrační foto
Nemohl se nadechnout, srdce rychle tlouklo. Arytmií v Česku trpí 200 tisíc lidí

Pravidelně musím chodit na krevní kontroly, aby se případně včas zachytil nějaký problém či komplikace. Největší riziko, že by se mohla embolie či žilní trombóza opakovat mi hrozí při nějaké operaci, dalším těhotenství nebo při cestě letadlem, takže zatím nevím, jestli někdy budu moct žít bez léků na ředění krve. Lékař říkal, že za pár měsíců bychom mohli vyměnit injekce za tablety Warfarinu, což by bylo o něco přijatelnější.

Názor lékaře: MUDr. Martin Herold (primář III. interní-kardiologické kliniky FN Královské Vinohrady)

Plicní embolie je akutní a život ohrožující onemocnění, při kterém dochází k náhlému omezení krevního průtoku plicními tepnami. Příčinou je krevní sraženina (trombus). Ta může za určitých okolností vzniknout v žilním systému dolních končetin a pánve.

Kardiologie. Ilustrační foto.
Od srdeční arytmie pomáhá alkoholová terapie. Na pivo či slivovici ale zapomeňte

Embolií pak je situace, kdy dojde k uvolnění trombu z místa vzniku a jeho přemístění (embolizaci) do plicních tepen. Pravděpodobnost vzniku této nemoci zvyšuje omezení hybnosti končetin. To se stává po úrazu, operaci, těhotenství, cestování na delší vzdálenosti a také při obezitě.

Informace o plicní embolii- Po srdečním infarktu a mozkové mrtvici je embolie třetí nejčastější příčinou úmrtí na onemocnění srdce a cév.
- Nejčastějším příznakem plicní embolie je náhlá dušnost. Vyskytuje se až u 90 % pacientů.
- Nemoci se někdy přezdívá „tichý zabiják“, protože přichází z ničeho nic.
- Srážlivost krve zvyšuje užívání hormonální antikoncepce i kouření.
- Tromboembolie často vzniká v případě omezení hybnosti dolních končetin – po operaci, i kvůli sádře na noze, v těhotenství nebo po porodu.
- Rizikové také bývají lety na dlouhé vzdálenosti nebo i cesta autem, kdy jsou nohy ve stále stejné poloze.

 Co dalšího se dočtete v sobotním vydání magazínu Víkend?

  • Samořiditelná auta přicházejí. Testovat se budou i v Česku
  • Zážitkové saunování s malajským mistrem
  • Řekněte sýr. Vyberte sýr. Kuchtěte se sýrem

Předplaťte si Deník s pravidelnou sobotní přílohou již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.

transplantace srdce.
Dlouhý život po transplantaci. Nové srdce mi dalo 35 let navíc, říká pacient