Čich je podle tvrzení odborníků na parfémy naším nejstarším a dnes bohužel nejvíce zanedbaným smyslem. Je to dáno vývojem společnosti. Náš čich už dnes nepotřebujeme k přežití, tak jako kdysi, a tak zlenivěl. „Jsme obklopeni mnoha vůněmi, zahlceni komerční parfémovou sférou, kterou často vnímáme jako jedinou cestu používání vůně, a ztrácíme svou orientaci v tom, co nám vlastně voní nebo ne,“ říká Markéta Filipová, lektorka ze Školy čichu Rafaella.

Porod - ilustrační foto.
Předčasný porod? Hrozící nebezpečí může odhalit rychlý test

Podle encyklopedické definice je parfém obecné označení směsi esenciálních olejů a dalších aromatických látek. Má za úkol vydávat nějakou specifickou a příjemnou vůni. Jeho užitím lze u lidí vyvolávat různé pocity a touhy či podtrhnout módní charakter nositele. A samozřejmě slouží k překrytí pachu.

Titulní strana magazínu VíkendZdroj: deníkHistoricky první zmínky o parfémech se neustále posouvají dál a dál do minulosti, podle toho, co přinášejí nové archeologické objevy. „Zásadním milníkem pro naši západní civilizaci bylo, když tři králové přinesli z Orientu myrhu, kadidlo a zlato darem k narození Ježíšovi. Ještě dál do minulosti pak máme vonné kultury Egypta, Sumerské říše a Babylonu, ale i Japonska či Indie. Vonné látky se používaly od počátku věků, a provází člověka do současnosti, jen se mění způsob, jak vůně vnímáme a používáme,“ líčí Markéta Filipová, která je původní profesí zdravotní sestra a dnes například vytváří vonné koncepty pro lůžková i ambulantní zdravotnická zařízení.

Dnes je převážná většina parfémů komerční syntetická, intenzivní, a často v nich jednotlivé vonné složky už ani nepoznáme. A které složky se v nich objevují nejčastěji? „Obecně jsou  často používané květinové tóny, jako růže a jasmín, orientální pižmo a ambra, vzácná dřeva typu santal a cedr, v oblibě jsou také pryskyřičné tóny kadidla a myrhy. Evropská parfémová tvorba stojí na citrusech a bylinách, jako je třeba máta, rozmarýn, bazalka,“ vyjmenovává odbornice na vůně.

Více se dočtete v sobotním magazínu Víkend, který je součástí regionálních Deníků.

Bylinky byly tajemstvím babiček, které měly vždy v zásobě dobrou radu a pytlíček sušených léčivek připravených vyřešit téměř každý zdravotní problém.
Bylinky: pro někoho jsou darem země, pro někoho hazard se zdravím

Co dalšího se dočtete v magazínu Víkend?

- rozhovor s Janem Šťastným
- Rychlé a chutné večeře
- Fotoalbum – památné lípy a staleté duby
- Nejlepší koupání ve východních Čechách

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.