Tím vláda zakázala v hospodách prodávat jakékoliv nápoje - alkoholické i nealkoholické. Na případ dopoledne upozornily Novinky.cz, před druhou odpoledne už byla formulace opravena. Podle mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbory Peterové šlo o pouhou tiskovou chybu. „Vláda schválila jeho správnou verzi, která samozřejmě konzumaci nápojů v restauracích nezakazuje,“ řekla Deníku Peterová. Kdo omyl zavinil, premiér zatím nekomentoval.

V hospodách napříč republikou se v posledních dnech připravují na opětovné otevření.
Dobrá zpráva pro živnostníky: mohou žádat o Kompenzační bonus i Antivirus

Práci vládní legislativy ale odborníci kritizují. „Nařízení nahradilo jedno nesmyslné omezení omezením ještě nesmyslnějším,“ řekl Deníku Šimon Toman z advokátní kanceláře Toman & Partneři. „Bohužel to není poprvé a netýká se to jenom krizových opatření,“ konstatoval právník. „S každou takovou chybou se obecně snižuje důvěra občanů ve schopnost vlády a reálná vymahatelnost krizových opatření,“ míní.

Vládní nařízení s chybnou formulacíZdroj: Vláda ČR„Je to další ukázkou toho, že vláda v posledních dnech jedná zbrkle a přijímá rozhodnutí, která nejsou promyšlená a ani podložená epidemickými daty,“ řekla Deníku výkonná ředitelka Svazu pivovarů a sladoven Martina Ferencová. „Podnikatelé v gastronomii, kteří na to doplácejí nejvíc, už jsou opravdu zoufalí,“ uvedla.

„Žádáme vládu, aby začala řešit skutečné důvody současného zhoršování situace a přestala dělat ukvapené kroky jako je omezování otvírací doby restaurací pět dní po tom, co se otevřely,“ prohlásila Ferencová. Pokud vláda sužovaný sektor nepodpoří kompenzacemi, jako to již učinilo třeba Německo nebo Rakousko, hrozí podle ní hromadné ukončování provozů restaurací a propouštění desítek tisíc zaměstnanců.

Vláda si na gastro zasedla, tvrdí provozovatelé

Provozovatelé restaurací si již déle stěžují na zákazy, které pro jejich obor vymýšlejí od stolu úředníci neznalí praxe v jejich oboru. „Vláda si na gastro zasedla a komplikuje mu život, jak může,“ řekl Deníku Luboš Kastner z Asociace malých a středních podniků a živnostníků (AMSP).

K protestům proti vládním nařízením se přidal také teplický pivovar Monopol.
Hospody na Teplicku středeční protest zopakují. Otevřené budou i ve čtvrtek

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) původní zákaz odnášení alkoholu z provozoven odůvodnil tím, že lidé bez roušek popíjejí na veřejnosti, což potvrzují jejich fotografie a videa. „Vláda vzala pár mediálních excesů jako záminku na omezení, což udělala bez jakéhokoliv jasného kauzálního důkazu, jen na základě emotivních pocitů,“ komentoval rozhodnutí Kastner.