Podle ekologických iniciativ to není pravda. „V současné podobě plán obnovy pravděpodobně nenaplňuje kritéria EU a požadavek na 37 procent investovaných do takzvané zelené tranzice,“ říká ředitelka Hnutí DUHA Anna Kárníková, podle níž je to jen 35 procent.

Evropský parlament ve Štrasburku. Ilustrační foto
Zelená dohoda EU: Europoslanci zrychlili, ale státy je přibrzdí

Absence diskuse s odbornou veřejností i naprosto vágní formulace způsobu, kterým bude v rámci Národního plánu obnovy utracena obrovská částka 118 miliard alokovaná na zelenou transformaci, vyvolává oprávněné obavy, že ji vláda utratí kontraproduktivním způsobem,“ uvádí mluvčí Klimatické koalice Michaela Pixová. „Zejména náhrada uhlí plynem, biomasou či spalování komunálního odpadu k dekarbonizaci ekonomiky rozhodně nepovede,“ dodává Pixová.

„Plán vícekrát skloňuje vysokorychlostní železnici, v konkrétním seznamu investic ale peníze na výstavbu nebo projektování chybějí. Přitom se jedná o vůbec nejpotřebnější dopravní investici,“ kritizuje připravovaný plán i Petr Šlegr, ředitel Centra pro efektivní dopravu.

Seriál Deníku: Zelená změna u vás

Zelená pro EvropuZdroj: DeníkKaždá třetí koruna, kterou v příštích letech získá Česko z evropských fondů, by měla jít na změnu naší země v ekologicky šetrnější stát. Jde o mnoho desítek miliard, které mohou naši zemi změnit v lepší místo k životu, pomoci naší krajině. A pomoci omezit změny klimatu. Deník vám bude pod logem „Zelená pro Evropu“ přinášet ve spolupráci s EURACTIV.cz zprávy o tom, co to bude znamenat pro EU i pro každého z vás, příběhy z vašeho okolí, bude zkoumat, koho a jak se může tato změna dotknout. A jak ji dobře využít. Třeba i ve vaší obci.