"Válka přinesla tolik nesnesitelných zkoušek, zármutku a slz, že na ni nelze zapomenout. A neexistuje odpuštění ani omluva pro ty, kteří znovu uvažují o agresivních plánech," prohlásil Putin. Rusko podle něj důsledně hájí mezinárodní právo. 

"Ale zároveň budeme pevně hájit naše národní zájmy, zajišťovat bezpečnost našich lidí", dodal šéf Kremlu.

Americký ministr zahraničí Antony Blinken (vpravo) na jednání s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským
U hranic s Ukrajinou zůstávají ruští vojáci, tvrdí americký ministr Blinken

Přehlídky v Moskvě se zúčastnilo 37 armádních jednotek. Před tribunou, na níž stál Putin a další ruští činitelé, projelo v mechanizované koloně 190 kusů bojové a speciální techniky. Nad Rudým náměstím pak přeletěly desítky letounů a helikoptér, včetně nejmodernějších bojových strojů.

Bez účasti zahraničních hostů

Vojenská přehlídka se v ruské metropoli konala prakticky bez účasti vysokých zahraničních hostů, s výjimkou tádžického prezidenta Imomaliho Rachmona, který je v Moskvě od soboty na návštěvě. Putinův mluvčí Dmitrij Peskov v pátek sdělil, že Rusko tentokrát zahraniční hosty nepozvalo. "Tohle není jubilejní rok, takže se nepočítá se zvaním zahraničních účastníků," řekl.

Zdroj: Youtube

Vedoucí západní činitelé ale v posledních letech tuto akci ignorují vzhledem k ruské anexi ukrajinského Krymu a podpoře, kterou Moskva poskytuje separatistům na východě Ukrajiny. Navíc vztahy Ruska se Západem se v dubnu vyostřily poté, co Česko kvůli podezření na podíl ruských služeb na výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014 vyhostilo 18 pracovníků ruské ambasády v Praze, identifikovaných jako ruští zpravodajci. Tento krok vyvolal diplomatický konflikt s Moskvou, která v odvetě vyhostila 20 pracovníků českého velvyslanectví v Rusku.

Alexandr Miškin a Anatolij Čepiga
Pas, s jehož padělkem cestoval jeden z ruských agentů, patří reálné osobě

Ruská armáda dnes v Moskvě předvedla mimo jiné nejnovější pěchotní obrněná vozidla BMD-4M a BTR-MDM. Objevily se i nové tanky T-72B3M, T-80BVM, T-90M a T-14 Armata. Z raketových a dělostřeleckých sil se představily například operativně taktické rakety Iskander, raketomety Tornado-S, raketové komplexy Pancir-S a odpalovací zařízení raketového komplexu Jars.

Závěr přehlídky obstaraly přelety 76 letounů. Byly mezi nimi strategické bombardéry Tu-160 a Tu-95MS, stíhačky Su-35S a MiG-31K, schopné nést hyperzvukové střely Kinžal, a také nejmodernější ruské stíhačky Su-57. Mezi vrtulníky byly úderné stroje Mi-35, Ka-52 "Alligator" a Mi-28 "Noční lovec".

Vojenské přehlídky v menším rozsahu se dnes konaly i v dalších 28 velkých ruských městech.