Co vás přivedlo k hip hopu?

Přibližně v roce 1995 jsem s kamarády shlédnul americkou komedii CB4, která mapovala začátky a první úspěchy hiphopových kapel CB4 a N.W.A. Hejtovaly politiku a ukazovaly lidem reálný svět kolem nich. Ústřední hit z tohoto filmu mě oslovil natolik, že jsem sedl ke stolu a napsal si český text. Pak jsem si na starý PC386 nasamploval beat z toho filmu a přes mikrofon ze starého kazeťáku narapoval svojí prvotinu s názvem Příbram.

Co se promítá do vašich textů?

Moje texty vycházejí a budou vždy vycházet pouze ze mě nebo z mé inspirace nějakou situací. Píši o tom, co vidím nebo cítím. Samozřejmě jsou chvíle, kdy vás napadne napsat text, který vychází jen z vaší fantazie, tak to prostě napíšeš. Jedno je jisté. Hip hop je celý o životě, pocitech, lásce, náladách a protestech. Hodně se snažím lidem přiblížit situace nebo příběhy, o kterých by se třeba ani nedozvěděli. A věřím, že v Příbrami je toho hodně, čím se inspirovat.

Co podle vás stojí za tím, že se v Příbrami věnuje hip hopu velké množství lidí?

Myslím si, že je to tím, že hip hop je u nás v poslední době na vzestupu. Velký počet lidí má díky internetu možnost najít, vidět a slyšet všechno možné. Navíc hodně lidí zkouší rapovat na vlastní pěst, vyjádřit se formou hip hopu a vzkázat tak ostatním, že existují a chtějí něco říct. Jedná se o lavinový efekt. Jeden dá ven něco nového, druhý ho zkusí trumfnout a tak to jde dál.

Jste zatvrzelý „hoper“ nebo nakouknete také do jiných hudebních škatulek?

Ne, opravdu zatvrzelý hopík nejsem. Je toho hodně, co si poslechnu dodnes a co mám rád. Vyrostl jsem na Roxette, Scorpions a Guns N Roses a podobně. Pak jsem trošku „čuchnul“ k mixování a slyšel první techno věci a hardcore. Dost mě ovlivnila moje návštěva Holandska, kde tento styl byl na vzestupu.
Jako relaxaci si poslechnu desky Daniela Landy. Myslím, že ten pán ví, o čem zpívá.
Z hip hopu mi hodně sedí jména jako Eminem, Curtis 50Cent, Bushido, Tupac Shakur. Z našich můžu Vladimira518, Ektora a Marpa.

Je nějaký interpret, se kterým bys chtěl někdy vystupovat, a proč by volba padla zrovna na něj?

No už se mi povedlo předloni v létě. Měl jsem společný koncert s Kontrafaktama (Rytmus & Ego & Anys). To byl jeden z mých prvních splněných snů. Druhý cíl je jednoznačně být předskokanem Eminemovi. Dost sleduji jistou podobnost mezi svou a jeho tvorbou. Fabrika, málo peněz, průsery a holky. I když je fakt, že on to měl o dost těžší se prosadit. Byl jediný běloch mezi černýma klukama z Detroitu.

Čeká vás křest nového alba? Co je jeho hlavní myšlenkou?

Touhle deskou, respektive skladbami, na kterých jsem rok makal, bych chtěl lidem přiblížit sebe sama a můj život a také averzi k určitým subjektům. Chci lidem ukázat, jak žije obyčejný člověk, který ráno vstane, jde do práce, platí účty, baví se, balí holky a paří s kamarády.
Album ponese název Pamatuj. Jmenuje se podle ústřední skladby, ke které jsme s parťáky Sharkem a Baracudou v létě natočili videoklip. Je to o zápasníkovi MMA (Mixed martiL ARTS), který začal na ulici, kde to neměl lehké a „lítal z průseru do průseru“. Pak potkal někoho, kdo to změnil. „Pamatuj hochu, že i na tebe se najde chlap“, je věta, kterou mi kdysi v jisté souvislosti řekla moje babička a myslím, že v refrénu celý příběh dost dokresluje. Je to hodně reálná záležitost. Nechal jsem se volně inspirovat fighterským příběhem Mr. Baracudy. Proto taky křest alba proběhne letos 10. února na Galavečeru „Back In The Fight“, kterou pořádá organizace GCF a Sport – Condicio.

Kde by vás mohli posluchači hip hopu slyšet?


Jak už jsem říkal, křest proběhne 10. února na Galavečeru „Back In The Fight“ v Příbrami. Poté 3. března chystáme akci Pamatuj Tour 2012 v Music Hall Třebsko, kde by mělo startovat moje malé turné po různých klubech. Vystoupí zde většina zdejších i přespolních rapperů, uskupení, DJs a já. Pozvali jsme i pár hostů od východních sousedů.

Máte nějaký hudební cíl a metu, které byste chtěl dosáhnout?

Prvním cílem je stoprocentně prodat hodně desek. Druhým, a to se váže k prvnímu, docílit toho, aby lidé za pár korun radši koupili originál, než pálili. To je asi snem každého interpreta, textaře nebo skladatele v zemi. I proto jsme cenu dali o dost níž, než by to udělal kdokoli jiný. Největším cílem je určitě psát, jezdit, rapovat, nahrávat, zlepšovat se a držet se tématu, takže Hip Hop Jam, nebo Hip Hop Camp v příštích letech je v současnosti dostatečný cíl.

Proč by lidé měli poslouchat hip-hop?

Už minimálně kvůli tomu, že je to rytmická muzika plná zajímavých textů ze života. Kolikrát je to jako číst zajímavou detektivku.