V mnohém provokující tvorba akademického sochaře Jaroslava Hladkého se řadí právem mezi takzvané české grotesky. Většina vystavených prací vznikala v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století. Doba totality autorům, kteří prostřednictvím umění apelovali na morální principy společnosti, moc nepřála. Také Hladký hledal oporu v umění. Jeho vrstevník esejista a historik umění Josef Kroutvor k době, kdy svobodomyslní umělci prožívali psychické frustrace, upozornil, že zároveň pobízela k tvorbě: „Kulturní Praha žila v té době druhým, utajovaným životem a tak trochu se bavila a pošklebovala." Lítost, povzdech nad lidskou hloupostí a nesmysly však můžeme najít v muzeu i v několika objektech vytvořených Hladkým ve zcela nedávné době. Pocity z lidí, kteří se jako na povel poslušně řítí za slevami zboží a údajnými výhodami, zpodobnil v obraze umístěném na zdi hned blízko návštěvní knihy. Nazval jej Apokalypsa. Totožně se jmenuje i plastika na protější stěně. „Moje práce vyjadřují posun apokalypsy, kterou tvoří jednotlivci až po tu, kde to samé tvoří masa," podotkl.

„Tato výstava je monotématická, je to personifikace zla. Na otázku, proč jsem jako autor vytvořil tolik figur prasat, by si měl odpovědět ten, kdo se na ně dívá," vysvětlil akademický sochař Hladký. „Téma, které zde prezentuji, není příliš oblíbené, ale když se podíváme zpět do historie, najdeme podobnou alegorii například u Karla Čapka nebo jiných umělců. Je to ale trochu marná snaha, protože lidí, kterých by se to mělo dotknout, se to nedotkne," dodal. Uvedl, že práce jsou většinou vyrobeny z patinované sádry nebo patinovaného laminátu. Bronzové sochy jsou většinou v různých sbírkách – například v galérii na Hlubové, v Národní galérii v Praze, v Jihočeské Alšově galérii a po světě se nacházejí v soukromých sbírkách v zemích Evropy, v Číně i USA.
Jaroslav Hladký, který letos oslaví 75. narozeníny, tvrdí, že už „je starý" a sochařinu pověsil na hřebík. „Chci víc jezdit s manželkou na chalupu, kterou máme blízko Sedlčan a věnovat se procházkám se psem, koukat na mraky, máme kozla a kočky,.." sdělil.

Hladkého tvorbu budou mít návštěvníci Sedlčan na očích i desítky let po skončení výstavy – je autorem pamětní desky maršálu Radeckému, která byla na budově městského muzea odhalena v loňském roce. (mb)