Dvaatřicetiletý absolvent brněnské vojenské akademie je v současné době jediným display pilotem českého vojenského letectva, což znamená, že má oprávnění předvádět při leteckých dnech prvky vysoké pilotáže. Letos už absolvoval desítku vystoupení v celé Evropě a pro Příbramský deník prozradil, že vrcholným prvkem jeho akrobatické sestavy s bitevníkem L159 ALCA je figura nazývaná pád. „Letadlo stoupá téměř kolmo vzhůru, postupně zpomaluje, až se prakticky zastaví, pak se překlopí nosem dolů a padá střemhlav k zemi. Alka je jeden z mála bojových letounů, se kterým se tato figura dá provést." říká nadporučík Švec.

Největší hvězdou Acrobatshow bude legendární akrobatická skupina Flying Bulls, která se na příbramském leteckém dnu představí poprvé v historii. Flying Bulls jsou nejlepší a nejslavnější akrobatickou skupinou světa současnosti.

V sobotu, tedy v předvečer Acrobatshow se před leteckým klubem U ocelového ptáka na příbramském letišti uskuteční první ročník Setkání mistrů letecké akrobacie spojený s koncertem populární hudební skupiny A je to! Na Setkání mistrů jsou pozváni všichni žijící čeští a českoslovenští mistři světa, Evropy a republiky a další piloti, kteří se podíleli a podílejí na budování a rozvíjení slavné tradice české a československé letecké akrobacie.
Diváci se s nimi budou moci osobně setkat při sobotním koncertu nebo v neděli při autogramiádě před zahájením programu leteckého dne, a ty, kteří jsou dosud aktivními piloty, pak uvidí i v samotném programu letošní Acrobatshow. Setkání spojené s koncertem populární hudební skupiny Ajeto! je přístupné veřejnosti a začíná v 18 hodin.

„Pozváno je téměř padesát českých a slovenských leteckých akrobatek a akrobatů, kteří v uplynulých padesáti letech přispěli a přispívají k tomu, že naše země stále patří vedle velmocí jako jsou Francie, Rusko a USA k světové špičce v tomto oboru" říká letový ředitel Acrobatshow Vladimír Labuda.
Velkým lákadlem bude legendární akrobatická skupina Flying Bulls, která se na příbramském leteckém dnu představí vůbec poprvé v historii.
Flying Bulls jsou nejlepší a nejslavnější akrobatickou skupinou světa současnosti. „O jejich akrobatické sestavě doslovně platí přísloví – laik žasne, odborník se diví," říká letový ředitel Acrobatshow Vladimír Labuda.

Zatímco u jiných akrobatických skupin vidí diváci různé akrobatické prvky jednotlivých letounů, Flying Bulls létají skutečně skupinové přemety, výkruty a další figury v těsné formaci, jako by letouny byly k sobě připoutány neviditelnými lany. Flying Bulls jsou hvězdami největších leteckých dnů po celém světě, nad jejich vystoupením žasly desítky tisíc diváků na všech kontinentech, v Číně skupina jednou vystupovala před více než 200 tisícovou návštěvou.

Nemenším lákadlem letošní Acrobatshow budou další hvězdy letecké akrobacie: vicemistr světa Martin Šonka, který se představí se závodním speciálem Extra, na němž jako jediný Čech létá závody seriálu Red Bull Air Races, mistr světa Petr Biskup předvede v české premiéře akrobacii na letounu JAK 18, mistr Evropy Přemysl Vávra bude na hudbu a s kouřovými efekty předvádět tichou akrobacii na kluzáku Fox, mistr republiky Jan Rozlivka se představí s unlimited akrobatickým speciálem Suchoj SU 31.

Kromě špičkové letecké akrobacie, která je tradičně hlavní součástí Acrobatshow, se diváci mohou těšit na vystoupení leteckých skupin, obřích leteckých modelů, historických i ultralehkých letadel a vrtulníků, představí se moderní sportovní a cestovní letadla včetně nejnovějších letounů byznys třídy.