KinderFest. Co si pod tímto pojmem můžeme představit?
V rámci našich sociálně akvizičních služeb, které mimo jiného poskytujeme i dětem, jsme ještě na závěr prázdnin chtěli uspořádat nějakou akci, která by děti potěšila.

Proč až do Olomouce? Prohlížela jsem si fotografie, hemží se to tam spoustou vojáků…
Do Olomouce jsme vyrazili proto, že jsme chtěli děti vzít někam dál, někam na výlet. Navíc v Olomouci bydlí náš známý zpěvák a imitátor Jan Honza Mlčoch, který připravil pro děti zábavný program a také nám pomohl zprostředkovat zázemí pro náš pobyt. A právě ve spolupráci s vojáky Armády České republiky, přesněji s 15. Ženijním plukem v Bechyni a dalšími, naše akce probíhala.
Děti vyrazily s Farní charitou Příbram do přírody.
Kde a jak jste tam spali?
Příslušníci ženijního pluku postavili pro děti stany ještě před tím, než jsme do Olomouce, přesněji do obce Vojnice-Těšetice, dorazili. Navíc nám dali k dispozici lehátka a spacáky, protože ne všechny děti měly vhodné vybavení.

Z nadšeného vyprávění některých dětí po návratu mi bylo jasné, že o zážitky tam nebyla nouze…
Vojenská policie pro nás v rámci zábavně poučného odpoledne uspořádala obrovskou akci s představením techniky a s ukázkou cvičení se psy určenými na vyhledávání drog. Což jsme brali v rámci vzdělávání jako prevenci, aby děti věděly, že se jedná o nelegální věc, že drogy se dají kdekoliv najít a že jsou na to speciálně vycvičení psi. Vojáci připravili autentickou ukázku zadržení drogově závislého v automobilu. Byl to neskutečný zážitek a to nejen pro děti, ale i pro nás, dospělé, kdy si figurant, delikvent, nasedl do svého vozu, jel, policie ho obklíčila a zatkla jej v přímém přenosu. Bylo to se vším všudy: křik, srazili ho na zem, mířili na něj zbraněmi. Děti byly vykulené, ale líbilo se jim to.

Slyšela jsem, že velmi úspěšná byla také taneční soutěž.
Děti soutěžily v tanci a pro mě osobně byla u nich velmi překvapivá obrovská soutěživost, protože ač tam byly některé děti, které vůbec neuměly tančit nebo nechtěly tančit, nakonec se do soutěže přihlásily a byly skvělé! Samozřejmě bylo velmi těžké zvolit vítěze, ale nakonec zcela po zásluze vyhrál třináctiletý Viktor. Musím podotknout, že Viktor k nám do charity chodí i na doučování, velmi se snaží, ohromně se zlepšil a opravdu na sobě pracuje. Takže vítězství v taneční soutěži, i když byl opravdu nejlepším tanečníkem, si zaslouží i pro svoji píli a cílevědomost.

Přiznám se, že jsem ani nevěděla, že v rámci Charity Příbram probíhá nějaké doučování…
Ano, krátce. Tuto službu pro děti jsme rozjeli od ledna 2014. Když si uvědomíte, jak málo času jsme měli do konce školního roku na to, abychom přihlášené děti nějakým způsobem „prospěchově vytáhli", protože spousta jich propadla v pololetí, tak jsme byli v 99 % úspěšní a s dětmi to dohnali. Těm, co se to nepovedlo do konce školního roku a co nechodili na doučování v řádném školním roce, učivo dohnali přes prázdniny a na jejich konci úspěšně zvládli reparáty. Takže úspěch.
Děti vyrazily s Farní charitou Příbram do přírody.
Zpět k výletu do Olomouce. Pomáhali Vám i dva příbramští asistenti prevence kriminality Městské policie a další…
Ano, všem, co nám pomohli, patří velký dík. Kromě výše jmenovaných děkujeme dobrovolným hasičům Olomouc v čele s panem Břetislavem Keclíkem, kolektivu školní jídelny Těšetice-Vojnice, Tomáši Coufalovi, Josefu Záchovi, Kateřině Květové, která dětem zapůjčila skákací hrad a řeznictví Radovana Surkala, jehož prasátko jsme opékali na rožni. I tento zážitek byl pro mnohé děti poprvé v životě. Nesmím zapomenout na Obecnickou pekárnu, která nás vybavila chlebem a koláči. A kulturním zlatým hřebem bylo nesporně vystoupení Jana Honzy Mlčocha. Právě s tímto zpěvákem plánujeme na Vánoce zorganizovat pro děti další akci, tentokrát již v Příbrami.

Dětem se domů asi moc nechtělo, že?
Nechtělo se jim… Samozřejmě nechci, aby to vyznělo směrem k rodinám dětí nějak špatně, ale většina dětí, o které se v našich programech staráme, trpí neskutečným nedostatkem lásky, strašně jim chybí objetí. Tiskly se k nám, tulily, chtěly to obejmutí. Chtěly to, co má většina dětí z funkčních rodin a to, čeho se těmto dětem moc nedostává. V některých rodinách se jim toho nedostává vůbec.

To není moc veselé…
Není, ale na našem výletě jsme si to vynahradili. Veselých příhod bylo mnoho, děti tím pobytem skutečně žily. Mělo to pro ně obrovský význam, uvědomily si, že i ony mohou někam patřit, že i ony mohou být součástí nějakého kolektivu a že pod správným vedením mohou ledacos dokázat. Vrátili jsme se všichni spokojení, zdraví a nadšení ze společně stráveného času. Od nového školního roku máme opět pro děti připraveny zájmové kroužky a také doučování. Již minulý rok jsme začali s některými dětmi velmi intenzivně spolupracovat v rámci školy a společně již slavíme první úspěchy.