Většina ze zmíněných plánů by se mohla uskutečnit už v příštím roce, jak zaznělo z úst starosty města Jindřicha Vařeky při čtvrtečním setkání s ministry Babišem a Brabcem v areálu Nového rybníku.

Několik desítek let zanedbávaný areál Nového rybníku město zrekonstruuje ze svých vlastních zdrojů. „Po našem nástupu na radnici jsme byli nuceni dát hospodaření města do pořádku, ucpali jsme díry, kudy z něj nehospodárně tekly peníze a podařilo se nám ekonomiku nastavit tím správným směrem," říká starosta Vařeka s tím, že nové vedení sice zavedlo mnohá nepopulární opatření, jako je například zvýšení nájmů v městských bytech, či zvýšení dani z nemovitostí, ale tyto peníze občanů podle starosty nebudou „projedeny", ale budou využity ku prospěchu všech.

„Nemusíme již na nic čekat. Ze svých vlastních peněz rekonstruujeme aquapark a také v první fázi Zelené páteře upravíme krásný rekreační areál, který nám všichni v celé republice závidí," přiblížil dále starosta a s doplněním, že náklady na první fázi revitalizace by měly město vyjít v hrubém odhadu na 25 milionů korun.

„Je vidět, že město Příbram skutečně žije. Historicky jeho pověst nebyla zrovna pozitivní. Výsledky hospodaření města, jak jsem měl dnes možnost se s nimi seznámit, jsou ale učebnicové. Město přestalo prodávat majetek, má jasný plán, není to jen o dotacích," pozitivně zhodnotil hospodaření města ministr financí Andrej Babiš.

Místo samotné, i projekt revitalizace jako takový kladně hodnotil i ministr životního prostředí Richard Brabec. „Zelená páteř je přesně ten typ projektů, které jsou vzorové. Jsou tady vodní plochy, vodní prvky a zeleň," řekl novinářům ministr s tím, že na druhou fázi projektu Zelená páteř města, která by měla proběhnout ve směru od Nového rybníka k Hořejší Oboře, by se městu mohlo podařit získat až 60 procent dotace z operačního programu životního prostředí. „Méně betonu, méně asfaltu, více zelených ploch tak, aby se zde lidem hezky žilo. To je budoucnost," konstatoval ministr.

"V současné chvíli je projekt ve fázi podrobného zpracovávání, hledání konkrétních řešení a naplňování celkového konceptu. Revitalizaci město plánuje zahájit koncem letošního roku. Celý projekt bude také zveřejněn na webu města," uvedla mluvčí příbramské radnice Pavlína Svobodová.

Útlum těžby uranu s sebou přinesl i přerušení péče o území

Areál přírodního koupaliště Nový rybník. V červnu na tomto místě proběhly také velké oslavy 800. výročí města.Zdroj: archiv města

Městem Příbram prochází tzv. Příbramský potok, který vytváří kaskádu rybníků a vodních nádrží. Celé území kolem potoka a vodních ploch tvoří „Zelenou páteř města", která odděluje starou a historickou část města od nově vybudovaných sídlišť. V novodobých dějinách zažila Příbram největší rozmach v období 50. a 60. let, kdy sehrála klíčovou roli při plnění strategického plánu těžby uranových rud. Tehdejší režim proto grandiózním způsobem investoval do rozvoje právě tohoto území. Tehdy bylo postaveno divadlo, kulturní dům, hokejový stadion a hokejová hala (spolu s plaveckým stadionem), běžecký ovál, přírodní koupaliště, amfiteátr pro 5.000 lidí, atd. Útlum těžby uranu v 90. letech s sebou přinesl i přerušení péče o toto území. V posledních 20 letech se zde investovalo jen nekoncepčně a sporadicky a vše je v dezolátním stavu. Po dvou velkých besedách s občany nechalo město zpracovat studii revitalizace tohoto 8 km dlouhého prostoru. Studie představuje plán obnovy, jehož plnění by mělo být rozloženo do několika volebních období. Nejatraktivnější část „Zelené páteře" se nachází v oblasti kolem areálu Nový rybník, který je neobvykle situován v samotném středu města. Zdroj: Město Příbram