Předseda dolní komory Jan Hamáček (ČSSD) ale v debatě avizoval pozměňovací návrh, aby byly Brdy pro armádu zachovány. Sněmovní výbory podpořily předlohu už dříve v původním zněním. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) nepřímo podpořil jen odklad úprav výcvikových prostorů a vzniku nových obcí. Leden 2015 už podle něho není reálný. Pravděpodobně se řešení ostatních újezdů prodlouží o rok.

Při jednání ve Sněmovně zazněly z řad poslanců za ČSSD či KSČM názory, aby byl brdský újezd vyjmut z projednávání a zůstal zachován. Proti rušení újezdu Brdy vystupuje také Středočeský kraj. Hamáček, jenž z regionu pochází, označil za nešťastné, že Sněmovna projednává věc, která je proti vůli jednoho z klíčových hráčů. Pokud by se rušení újezdu Brdy a zmenšení dalších armádních prostor oddělilo, nemusel by podle něho nastat skluz při projednávání normy.

Předlohu naopak podporuje Plzeňský kraj, kterému má část území rovněž připadnout. Ve středu se proti Hamáčkově návrhu vyslovil tamní poslanec a jeho stranický kolega Václav Votava.

Mezi zákonodárci, ale i starosty našeho regionu koluje dopis, v němž je autoři vyzývají, aby brdský újezd zůstal zachován. Například Jinečtí nevěří, že po zrušení újezdu zůstanou dělostřelci i nadále v místních kasárnách. Odpůrci rušení prostoru rozdali mezi poslance spousty materiálů, kde popisují podle jejich názoru nesmyslnost rozhodnutí Vojenský újezd Brdy zrušit.

V čase těchto důležitých rozhodnutí se pak na světlo vynořila podpora výstavby sportovně-rekreačního areálu na Třemošné v Brdech. Nápad na výstavbu sjezdovky v této lokalitě není nový, a jeho oprášení vždy vyvolalo vlnu emocí na obou stranách, tedy jak mezi příznivci rušení újezdu a vyhlášení CHKO Brdy, tak mezi odpůrci.

Jak reagovalo ministerstvo obrany na podobné projekty? To sdělil Příbramskému deníku jeho mluvčí Jan Pejšek. „Postoj Ministerstva obrany je neměnný, chceme chránit unikátní krajinu v Brdech před zájmy developerů." Podle mluvčího bude ochrana Brd zajištěna ponecháním území v majetku státu, (ministerstva obrany, Vojenských lesů a statků, výjimkou jsou vodní zdroje, které budou převedeny obcím) a ochranou přírody vyhlášením CHKO ke dni zrušení újezdu. „Tím bude zabráněno nekontrolovatelné výstavbě na tomto území. Na druhou stranu bude jistě vznik CHKO spojený s rozvojem měkké turistiky. Pokud tohoto faktu využijí například okolní obce k rozvoji infrastruktury, bude k tomu vždy nutný souhlas řady zainteresovaných institucí a úřadů," upřesnil Jan Pejšek.