„Služba je určena pro všechny, kteří nemají střechu nad hlavou, nemají kde spát 
a jsou starší 18 let," řekla místostarostka Alena Ženíšková. 
I toto služba spadá pod Centrum sociálních a zdravotních služeb města Příbrami. „Lidé navštěvující toto zařízení musí dodržovat obecná pravidla vzájemného soužití a musí dodržovat vnitřní pravidla centra," dodala místostarostka.

Nízkoprahové denní centrum Na Příkopech je v provozu denně od 9 do 17:30 hodin. Služeb může využít až třicet klientů, přičemž v noclehárně je od 19:30 do 7 hodin k dispozici deset lůžek denně s možností vstupu do 22 hodin.

Bezdomovci dostanou i šatstvo
Lidé se zde mohou osprchovat, vyměnit šatstvo a požádat 
o teplý nápoj. Samozřejmostí je také poradenství v oblastech hledání zaměstnání a ubytování, pomoc při vyřizování osobních dokladů, při zajištění finančních prostředků či pomoc při řešení dluhů.

Do konce loňského roku poskytlo denní centrum pomoc ve zhruba šedesáti případech a lidé zde přenocovali více než stokrát. V Příbrami se počet lidí bez přístřeší momentálně pohybuje kolem padesáti.

Výstavba v areálu bývalé výtopny
Centrum Na Příkopech bude sloužit do doby, než vznikne Nízkoprahové centrum 
a noclehárna pro lidi bez domova přeci jen vznikne v areálu bývalé výtopny.

Noclehárna a nízkoprahové zařízení bude budované jako kontejnerové bydlení nebo mobilní buňky připojené ke kanalizaci, vodovodu a elektřině, kde by se lidé mohli nejen ohřát, ale i dostat polévku. Jelikož půjde o jednoduchou variantu kontejnerového bydlení, je možné i postupné rozšiřování. Výstavba bude rozdělena na etapy, přičemž v té první by to mělo být zhruba dvanáct buněk. V první etapě by město mělo investovat zhruba čtyři miliony korun.

„Nenašli jsme levnější způsob, jak naplnit literu zákona a akceptovat, že jsme jako město povinni pomoci lidem bez přístřeší," sdělil před několika měsíci starosta Jindřich Vařeka.

Zatím by veškeré náklady měly jít výhradně z městské kasy. Šance na získání dotace bude podle radních až u druhé fáze výstavby.