Po každém tréninku vidí své pokroky. A od toho je už jen krůček k tomu, aby se svými úspěchy pochlubila prostřednictvím sociálních sítí. V tomto případě se ale rozhodně vyplatí obezřetnost.

V odkazu na záznam běhu či jízdy na kole, lze poznat, kde dotyčný či dotyčná bydlí, kudy běhá, kdy běhá, zda běhá pravidelně. Není výjimečné, že sportovec sdělí jméno a příjmení.
Případný zloděj si tak může ohlídat, kdy daná osoba vyrazila na další běh, a může mít k dispozici dostatek času na cokoliv. Bude totiž vědět, jak dlouho dotyčný většinou běhá.

Lidé by podle policie ale měli zvážit, zda je vhodné, aby poskytovali své osobní údaje, či jiné bližší informace ke své osobě. Jedná se například o jméno, příjmení, datum narození, bydliště, ale třeba i e-mailovou adresu nebo číslo telefonu, které sdělují i při registraci k užívání aplikací.

ODHALOVÁNÍ SOUKROMÍ A MOŽNÁ RIZIKA
„Jedná se o riziko, kdy z těchto aplikací může osoba, která by chtěla námi sdělené a prostřednictvím sociálních sítí zveřejněné informace, snadno zjistit náš denní režim, kde a jak dlouho se můžeme pohybovat. Musíme si uvědomit, že tímto odhalujeme částečně své soukromí a mohlo by to usnadnit samozřejmě i „práci" určitým jedincům, kteří provádějí takzvané typování, především při páchání majetkové trestné činnosti," řekl Příbramskému deníku vrchní inspektor z Krajského ředitelství policie Středočeského kraje Zdeněk Chalupa.

Jak tedy používat mobilní aplikace tak, aby jejich uživatelům neuškodily? „Za prvé, neposkytovat naše osobní údaje nikomu, pokud nemáme důvěru, že nebudou zneužity nebo poskytnuty jiným osobám. Za druhé není vhodné, aby údaje z těchto aplikací sledujících naše sportovní výkony byly zveřejňovány a měly tak k nim snadný přístup i jiné osoby, než kterým jsme původně chtěli informace předat. Jedná se především o zveřejnění prostřednictvím sociálních sítí na internetu," vyzval k obezřetnosti policista.