Pane primáři, co je to vůbec lepek?
Lepek je směs dvou složitých bílkovin, které se vyskytují v obilninách - pšenici, žitu, ječmeni a v menším množství i v ovsu. Množství lepku v mouce určuje kvalitu mouky, čím více lepku v ní je, tím více si jí ceníme v kuchyni. 


Jakou roli má v životě člověka?
Lepek provází lidskou civilizaci již od dob sběračů v dávnověku. Je součástí většiny druhů mouky na našem trhu a určuje určité chuťové vlastnosti produktů, které z mouky vyrábíme. Šlechtitelé od dávných dob hledají zrno s jeho vysokým obsahem a dnešní vědecké postupy dokáží nabídnout plodiny, kde je obsah lepku skutečně vysoký.


Jak se u člověka projevuje alergie na lepek a jeho nesnášenlivost? 
Alergii většina z nás zná jako sennou rýmu s vodnatou sekrecí z nosu, zarudnutím spojivek, šimráním v ústech. Někdo již zažil i vážnější alergické reakce – často jsou to svědivé vyrážky, dušnost - třeba u alergie na antibiotika. Nejtěžší formou alergické reakce je anafylaktický šok, který může skončit i smrtí během několika minut. Vůbec nejde o to, zda je alergen jedovatý, jako třeba včelí bodnutí – zabít může i prach z arašídů. Alergie na lepek v tomto slova smyslu se bude projevovat podobně. Více nás ale trápí nesnášenlivost lepku, kterou známe pod názvem celiakie, nebo odborněji glutenová enteropatie. Ta se projevuje méně dramaticky – nejhorší je nepoznaná celiakie u dětí, kdy ovlivňuje růst. Neprospívání může být jediným projevem celikaie. Někteří pacienti si stěžují na nadýmání a průjmy, slabost či chudokrevnost, či je u nich zjištěno řidnutí kostí. Vzácnou, ale závažnou komplikací celikaie je vznik zhoubného nádoru z bílých krvinek, postihujícího mízní uzliny – lymfom.

Šalmaj 2016. Na snímku vlevo je kapelník Ginevry Václav Plecitý.
Šalmaj slaví desáté narozeniny, Ginevra dvacáté


Pokud mám podezření na problémy s lepkem, koho bych měl navštívit? 
Testy na celiakii vám může klidně nechat udělat praktický lékař. K němu je koneckonců vhodné vždy zajít s každým zdravotním problémem a nehledat hned ultraspecialisty. Praktický lékař by měl o vašem zdraví vědět vše. Složitější případy patří do rukou gastroenetrologa.


Pokud mi bude něco z výše jmenovaného diagnostikováno, stačí pouze dodržovat bezlepkovou dietu?
Celiakii nelze vyléčit žádnými léky, potvrzená diagnóza vyžaduje dlouhodobou, v drtivé většině případů doživotní dietu, ze které je lepek zcela vyloučen. Pak příznaky většinou zmizí. U malého procenta nemocných se však i navzdory dietě onemocnění zhoršuje, a pak je léčba velmi složitá, většinou ji vede specialista na onemocnění krvetvorby - hematolog.


Je potřeba dodržovat tyto diety na 100% nebo si mohu jednou týdně dát pečivo nebo buchtu u babičky bez nějakých větších zdravotních komplikací?
U prokázané celiakie je třeba dietu dodržovat 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu.


Doporučil byste bezlepkové stravování i lidem, kteří lepek tráví bez problémů?
Pokud netrpíte celiakií, je dieta zbytečná a možná i škodlivá. Neexistují žádné vědecké důkazy, které by potvrdily škodlivost lepku pro zdravou populaci. Odmítání lepku je nyní velmi v módě, podobně jak paleodieta, raw food a další extrémní diety. Je třeba říci, že většina lidí trpí zažívacími obtížemi, i když celiakii nemají. Ti pak zkoušejí různé diety, utrácejí spousty peněz za potravní doplňky a jiné zbytečnosti – ale přesvědčivé důkazy o správnosti tohoto postupu nejsou. Mnoho různých celebrit nyní žije bezlepkově a plní stránky novin zprávami o svém skvělém zdravotním stavu. K tomu je třeba stavět se obezřetně – může jít o naivitu, nebo promyšlenou manipulaci. Potraviny bez lepku představují obrovský byznys.


Mají bezlepkové potraviny pro zdravého člověka i nějaké nevýhody?
Cena bezlepkových potravin je vysoká, protože jde o módní zboží, takže zchudnete a nezbude vám na jiné kvalitní jídlo – maso, ryby, bio zeleninu a ovoce. Obiloviny obsahují i řadu vitamínů, minerálů a stopových prvků, které organismus potřebuje. Každá jednostranná dieta pak může v dlouhodobé perspektivě vést k jejich nedostatku.

Ilustrační foto.
Ordinace stomatologů po opravě opět fungují


Kolik se dnes odhaduje, že je v populaci lidí, kteří mají problémy s trávením lepku? Navyšuje se tento počet? 
Výskyt celiakie se odhaduje kolem 2% populace u euroamerické populace. Mezi jednotlivými světadíly jsou velké rozdíly, málo víme o výskytu celikaie v Africe. Většina dříve rozvojových zemí ale přejímá západní stravovací zvyklosti, takže je nutno počítat s celosvětovým nárůstem.


Co byste závěrem poradil lidem v otázce jídelníčku? 
Jezte pestrou stravu založenou na čerstvých potravinách. V dnešní době lze opravdu jen těžko odhadnout, které jídlo má v sobě nějakou nebezpečnou složku – konzervanty a jiné chemikálie v trvanlivém jídle, plísně v neošetřených biopotravinách. Proto doporučuji pestrost a čerstvost. Takže rýč, kompost, konev a vyrazit na zahrádku. Šamani a léčitelé ať mi prominou a jdou shánět důkazy o své pravdě, které mají lékaři již dlouho k dispozici.

Martin Janota