Stravovna se totiž před víc než rokem zapojila do projektu BIOškola, protože zdravou stravu se snaží do jídelníčku zapojovat už několik let.

Terezie Hofmanová, která má školní jídelnu K Zátiší na starosti, se biopotravinám věnuje už roky.

„Moc tomu fandím. Snažím se brát od českých zemědělců. Když nám zbyly peníze, tak jsme biopotraviny do jídelníčku začali zařazovat,“ popsala před časem ředitelka jídelny Terezie Hofmanová začátky zpracovávání ekologických potravin.

Jídelna v současné době vaří z biopotravin od zhruba čtyřiceti ekologických zemědělců. Kromě zeleniny odebírá také mléko, sýry, mouku nebo třeba cukr.

Do projektu BIOškola je v republice zapojeno celkem 42 jídelen. Ministerstvo zemědělství projekt podpořilo částkou přes šest milionů korun, které zahrnují prostředky na zajištění osvětových a vzdělávajících akcí. Příbramská jídelna už například pro své strávníky organizovala kurz vaření.

V současné době se školní jídelna chystá na BIOjarmark otevřený nejen studentům a jejich rodičům, ale také široké veřejnosti.

Na co se lidé mohou těšit? Na stánky českých ekozemědělců a výrobců biopotravin s možností ochutnávek a nákupu bioproduktů. A nejen to. Kdekdo si zatím třeba neumí poradit se správnou přípravou zdravých pokrmů. V tomto případě by mohly pomoci ukázky vaření z biopotravin. Nudit by se tu nemusely ani děti, protože je čekají hry s tématikou biopotravin.