„Nový recept nevybírám nějak dlouho. Po marmeládách s bylinkami či alkoholem se nyní opět vracím k těm jednodruhovým. Na nich poznáte, zda je marmeláda dobrá či nikoliv," řekla Příbramskému deníku Blanka Milfaitová. Experimentování se prý Blance Milfaitové zatím vyplatilo.

„Nejneobvyklejší pro mě byla fíková marmeláda ze Sicílie, přeci jen pro nás není toto ovoce úplně obvyklé," dodala kuchařka. Upřednostňuje ale především české ovoce a zeleninu, výtečná je prý i marmeláda z rebarbory.

A jak poznat kvalitní marmeládu? Prý jednoduše. Musí stále chutnat po daném ovoci či zelenině. „Kdo má rád sladké cumly, tak klidně na kilo ovoce použije kilo cukru a chutná mu to. Neměla by se ale marmeláda vařit příliš dlouho, chuť se pak ztratí," upozornila Blanka Milfaitová.

ANKETA: Zavařujete? Co máte nejraději? Experimentujete?

close Zleva Marie Lundáková a Marcela Martinková se přišly poradit s marmeládovou královnou Blankou Milfaitovou. zoom_in

Marie Lundáková (vlevo), 68 let
Příbram

Když je z čeho, zavařuji. Začala jsem, když děti odrostly. Nejraději dělám marmelády, protože kompoty se mi dost kazily. Máme zahradu, takže nejvíc zavařuji z josty, taky z rebarbory. Tu jsem už dělala letos, ještě než nám úrodu zničily kroupy. Experimentovat se trochu bojím, proto jsem dnes přišla ochutnat různé kombinace. Do té rebarbory jsem ale letos přidala skořici a to je dobré.

Marcela Martinková, 60 let
Příbram

Zavařuji až v poslední době. A začala jsem i experimentovat, takže zkouším různé ovocné kombinace spolu s kořením. Mám výborné marmelády, ale řídké, chtěla jsem se vyhnout chemii v podobě želírovacích prostředků. Paní Milfaitová mi poradila, abych dávala pektin. Úspěch jsem měla v rodině s marmeládou ze směsi zbytků ovoce. Výborný je džem z meruněk s plátky mandlí.

close Vojtěch Ebr. zoom_in

Vojtěch Ebr, 35 let
Příbram

Já tedy nezavařuji, ale mám rád ty klasické marmelády. Nemám rád od dětství zavařené blumy a podobně, ale třeba třešně docela jo. Experimentům jako konzument bych se nebránil třeba v exotické zemi, když to nebudou smažené kobylky. Co se týče marmelád, rád ochutnám nějakou novou příchuť, někdy zase sáhnu po zavařené zelenině. Záleží na aktuální chuti.

close KAMARÁDKY z Příbrami Veronika Slepičková a Blanka Jindrová přišly na snídani, ale nic prý na ně nezbylo. zoom_in

Veronika Slepičková (vlevo), 32 let 
Příbram

Já tedy zatím nezavařuji, ale jednou, kdo ví…, je možné, že se to zkusím naučit, nic neslibuju (směje se). Zatím si pochutnávám na klasických marmeládách od babičky a nejraději mám malinovou. Dneska jsme si právě chtěly s kamarádkou udělat hezký den, proto jsme sem vyrazily na snídani, ale neměly jsme štěstí, už na nás nic nezbylo, asi došly ingredience. (maja)