Poklidný život ve vesnici nedaleko Unhoště se změnil poté, co na břehu místního rybníka byly objeveny stopy ukazující na řádění neznámého tvora. Nikdo si netroufal říci, jaké zvíře se ve Svárově objevilo, či zda je nebezpečné. Podle očitých svědků, kteří ho v podvečerních hodinách spatřili, se jedná o tvora dlouhého čtyřicet až padesát centimetrů.

Záhadný živočich se soustředí převážně na stromy, z jejichž kmene vykousává kůru a lýko. Kdo dřevinu napadenou tajemným zvířetem spatřil, nemohl se ubránit pocitu, že se právě ocitl v reklamě na zubní pastu.

Ačkoliv se to zdá nemožné, ve svárovském rybníku se s největší pravděpodobností usadil velmi vzácný bobr evropský. Podle slov starosty Ivana Zetka žije bobr v místním rybníce již delší dobu. „Zřejmě přišel někdy na jaře. Na břehu rybníka jsem vysázel vrby a po čtrnácti dnech jsem si všiml, že jsou okousané. Chovám na zahradě koně, tak jsem tomu nepřikládal žádnou váhu. Za nějakou dobu jsem zpozoroval, že další stromy jsou okousané stejným způsobem jako vrby,“ popsal překvapivé zjištění starosta.

Místní se napřed domnívali, že se jedná o nutrii, ale pokácené stromy nasvědčovaly záhadné skutečnosti čím dál tím víc. Bobr se zatím živí spadanými jablky, na která chodí do starostovy zahrady. „Už zde má vyšlapanou pěšinku,“ dodal.

I když je výskyt bobra ve středočeské vesnici senzační, nemůže ve svárovském rybníku zůstat. „Nechat ho u nás nemůžeme, jelikož by pokácel všechny stromy u rybníka. Je docela zručný, neboť tři olše o průměru zhruba dvanáct centimetrů přehryzal za jedinou noc. Máme v plánu oslovit ochranáře kvůli případnému odchytu,“ informoval Ivan Zetek.

Námi oslovený ředitel záchranné stanice AVES Petr Starý byl výskytem tak vzácného živočicha v kladenském regionu velmi překvapen. „Bobr ve Svárově je opravdu zvláštní. Tento živočich se v České republice vyskytuje na jižní Moravě a v jižních Čechách. S největší pravděpodobností utekl nějakému chovateli. Neumím vysvětlit, jak by se až sem jinak dostal. Bobr má rád čistou tekoucí vodu. Předloni jsme zaznamenali výskyt vydry, která je také vzácná, ale ne v takové míře jako bobr. Našli jsme ji sraženou u viaduktu,“ řekl.

Další osudy svárovského bobra bude Kladenský deník sledovat.

Bobr evropský je vzácný
Bobr evropský (Castor fiber) je velký zavalitý hlodavec s hustou srstí a dlouhým plochým ocasem. Je velmi přizpůsoben vodnímu životu. Jeho potravu tvoří kromě bylin i větvičky a lýko. Je rozšířený na severní polokouli na říčních a lužních nivách. V Česku je v povodí Labe, Moravy, Odry, Dyje a Dunaje. Objevuje se i na Kateřinském potoku v západních Čechách. Kvůli noční aktivitě můžeme přítomnost bobrů v dané lokalitě zjistit podle ohlodaných stromů, stop, kupovitých staveb z větví (bobřích hradů) a podle hrází. Podle místních podmínek si bobři nemusí postavit hrad.

Poznámku autora k tomuto článku si můžete přečíst v tištěném vydání dne 27. října.