Značit se začnou trasy v lokalitách, kde skončila pyrotechnická očista, což se zatím netýká centrální části Brd. „My můžeme začít až někdy koncem března, začátkem dubna, když na to bude slušné počasí," uvedl předseda rady značení Klubu českých turistů Karel Markvart.

Ve Spáleném Poříčí se podle něj 5. ledna sejdou starostové a zástupci CHKO a klubu turistů, mluvit se má právě o tom, které trasy přijdou na řadu jako první. Podle Markvarta by mělo jít třeba o cestu k Padrťským rybníkům, do letní sezony by se podle něj mohla vyznačit i trasa po brdském hřebeni. Práce mají skončit v roce 2017 podle toho, jak rychle bude postupovat čistění prostoru od munice.

Pěším a cykloturistům se zatím otevřelo 20 až 30 procent území bývalého armádního prostoru. Veškeré plochy, kde už nebude působit armáda, budou pro veřejnost otevřené, až skončí povrchový pyrotechnický průzkum. Nepřístupné bude trvale posádkové cvičiště v trojúhelníku Jince – Zaječov – Obecnice na ploše kolem 50 kilometrů čtverečních. Rozloha celé CHKO je 345 kilometrů čtverečních, z toho 260 kilometrů zabíral zrušený vojenský újezd.

Péči o přírodu v Brdech od 1. ledna zajišťuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, konkrétně její středočeské pracoviště.
„Věnuje se také řadě dalších činností – například administraci dotačních programů. Odborné znalosti všech těchto zaměstnanců jsou využívány operativně tam, kde je jejich práce v rámci regionu středních Čech nejvíce potřeba," uvedla mluvčí agentury Karolína Šůlová. Své kanceláře má v Praze, Louňovicích pod Blaníkem, Karlštejně, Zbečně a nově v Příbrami, Jincích a ve Spáleném Poříčí.

Brdy jsou mezi lidmi oblíbeným pohořím už dávno a to jak ty jižní, kde dominuje vrchol Třemšína, tak i ty střední a severní část. První den v roce se tradičně pořádají výstupy na vrchol Třemošné ve středních Brdech a také na Třemšín. Tam se také včera vydal z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR Jaroslav Obermajer, ředitel Regionálního pracoviště Střední Čechy, pod níž spadá Správa CHKO Brdy.

JAROSLAV Obermajer z AOPK.

„Na Třemšíně jsem byl už několikrát, ale na novoročním výstupu jsem poprvé. Jižní Brdy jsem už kdysi dávno poznával na kole," řekl při výstupu na vrchol Jaroslav Obermajer Příbramskému deníku. Obermajer připomněl, že značení nových tras ve středních Brdech může začít hned od začátku roku. „Před vyznačením každé trasy však musí nejprve být ze strany Správy CHKO vydán souhlas s vybranou trasou. Abychom minimalizovali riziko neudělení takového souhlasu, tak jsme předem společně s Vojenským újezdním úřadem připravili návrh tras, který byl předán také Klubu českých turistů.

Novoročního výšlapu se zúčastnily davy lidí. Všechny okrajové části lemovaly při cestách spousty zaparkovaných aut a skupinky turistů celý den proudily vzhůru do Brd a další dolů se vracely po absolvování výstupu. ČTK, Karel Hutr