Petr KarešZdroj: DENÍK/Martin Lukeš

Petr Kareš, 
zastupitel Příbrami

"Mrzí mě, že Britové opouští EU. Obávám se dopadu na bezpečnostní systém EU. Kdyby měla být na rušena komunikace a spolupráce bezpečnostních složek států EU a Británií, byl by to asi to nejhorší dopad. Bude to znamenat posílení vlivu a křiku pro další euroskeptiky a demagogy. Pravdou je i to, že EU přináší komplikace, absurdní požadavky pro jednotlivé členy, nesmyslně dotuje Řecko…"

Petr Štěpánek, starosta Petrovic.Zdroj: archiv obce

Petr Štěpánek,
starosta Petrovic

"Příčinou brexitu je Merkelová a Hollande a neschopnost EU reagovat na problémy. Britové je řešit evidentně nechtějí. Chápu je, ale je mi smutno. Mám strach, co to křehké EU přinese. Vesla nesmí převzít Německo a Francie. Evropa je teď bezzubá a není schopna řešit velké problémy, já osobně jsem odpůrcem uprchlické invaze. Bojím se také, aby se nepřidaly k odchodu z EU ostatní státy."

Jiří Kala, ředitel Farní charity Příbram.Zdroj: Markéta Jankovská

Jiří Kala,
ředitel Farní charity Příbram

"Odchod Velké Británie z EU považuji za velkou ztrátu pro Evropu. Na druhé straně ale chápu důvody. Vztah Britů a EU byl vždy plný otázek a je pravdou, že Britové zvláště evropské byrokracii nerozumí. Z mého pohledu Británie nyní směřuje podobným směrem jako Švýcarsko nebo Norsko, to znamená k nezávislosti na strukturách EU, ale zároveň zůstane propojena ekonomicky. Podle mého názoru není možné se oddělit úplně a samotné oddělení bude dlouhodobější proces."

Dagmar Čerňanská, Buková u Příbramě.Zdroj: Deník

Dagmar Čerňanská,
v domácnosti, Buková u Příbramě

"Myslím si, že vystoupení Velké Británie z EU byla otázka času, dalo se čekat, že se nějaká země rozhodne tohle udělat. Těch výkřiků o nápravu, na které nikdo v EU nereagoval , už bylo za poslední dobu příliš. No a vlna migrace tomu nepřidala. Věřím Zemanovým slovům, protože na ně téměř vždy došlo. A sama za sebe se domnívám, že po vzoru Velké Británie budou časem následovat další země."