Privatizace by se měla týkat budov na čtyřech číslech popisných. Za jejich prodej by tak do městské kasy přibylo bezmála pět milionů korun. To je podle radních minimální cena, která vychází ze znaleckého posudku.

Úbytek městského majetku
Domy jsou ve špatném technickém stavu. Dohromady je v nich 18 bytů, tři mají ale soukromé vlastníky, což představuje také komplikaci. Pět bytů je volných. Radní v posledních týdnech dokonce zvažují i dražbu. Na druhou stranu se může jejich prodej jevit jako zbytečné zbavování se majetku, který se navíc v posledních letech neustále tenčí. V Příbrami totiž zbylo z původních 10 tisíc městských bytů asi 630. To je neustálý rozpor mezi koaličními partnery, kteří stále hledají v prodeji městského vlastnictví společnou řeč.

Opoziční zastupitel za Šanci pro Příbram Petr Král se během pondělního jednání zeptal, zda je město v takové tísni, že musí prodávat poslední domy, které ještě má. Starosta Jindřich Vařeka v odpovědi poukázal na obecně špatný stav městských budov. Opravit podle něj potřebuje i radnice nebo budova bývalých Rudných dolů.

„Musíme se něčeho zbavit, abychom mohli něco jiného uvést do řádného stavu," míní starosta. Podle něj je navíc ohroženo zdraví lidí, kteří v Březnické ulici bydlí. „Je třeba se k tomu nějak postavit. Nemůžeme váhat a donekonečna stepovat na místě," prohlásil.

Mnohapodlažní budova
Někteří zastupitelé se také obávají toho, že nový majitel domy zbourá a na pozemcích postaví například mnohapodlažní budovu. Vařeka ale namítl, že i demolice by byla značně nákladná a stála by pět až sedm milionů korun.

Jiřina Humlová požadovala, aby byl prodej spojen s podmínkou rekonstrukce. Budoucí majitel by podle ní mohl budovy zbourat a zastavět všechny pozemky včetně nádvoří.

Zastupitel Ivan Šedivý navrhl, aby se nejdříve prodaly jen pozemky pod budovami, a když majitel domy opraví, získá i zbytek majetku. Vařeka ale míní, že by se tím prodávaný majetek znehodnotil. Připomněl, že město je v případě nových staveb účastníkem každého řízení. Neumí si představit, co by tam muselo vzniknout, aby to bylo v souladu s územním plánem a přitom v rozporu s tím, co chce město.

Rekonstrukce ve čtyřech číslech popisných by podle analýzy pořízené radnicí byla značně nákladná. Stála by téměř 16 milionů, přičemž návratnost je spočítána na 70 let. Město nevlastní všechny bytové domy, v části má jen podíly, protože některé byty si lidé koupili. Podle starosty Vařeky je pro město snazší prodat budovy jako celek než po jednotlivých bytech.