K tomu zároveň vyzývají organizátory akcí, aby pálení řádně nahlásili příslušnému hasičskému záchrannému sboru. V opačném případě hrozí pokuta až půl milionu korun.

„Většinou program a samotné pálení hranic zajišťují obce, spolky, ale také i místní dobrovolní hasiči. Právě právnickým a podnikajícím osobám hrozí za nenahlášení pálení zmíněná pokuta," řekl Deníku Ladislav Holomčík, mluvčí Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje se sídlem v Kladně, s tím, že fyzické osoby se vystavují pokutě do 25 tisíc korun.

Ilustrační foto
Exekuce zasáhly každého desátého dlužníka v kraji

Nahlášení pálení hranice nezabere více než pět minut, navíc vše se odehrává elektronicky. Na internetu jednoduše zadáte do vyhledávače „Evidence pálení ve Středočeském kraji", následně se objeví odkaz a poté postupujete podle instrukcí.

Jak vznikla tradicepálení čarodějnic
Jedná se o starý lidový zvyk a zvláštní jarní svátek, rozšířený zejména v Evropě. Tuto noc se lidé scházejí u zapálených ohňů a slaví příchod jara. Na některých místech se staví májka. Lidové zvyky vycházejí z různých svátků pohanských, církevních a s nimi souvisejících pověr.

Lidé věřili, že tuto noc se čarodějnice na prokletém místě slétají na sabat. Tato noc byla jedním z největších pohanských svátků. Lidé také věřili například v otevírání různých jeskyní a podzemních slují, ve kterých jsou ukryty poklady.

Hlavním smyslem tohoto starého lidového zvyku byla pravděpodobně oslava plodnosti. Zdroj: Wikipedia

„Máme tak přehled o pálení. Můžete se stát, že nám někdo zavolá a ohlásí požár, protože v dálce uviděl u obce hustý kouř. Na základě evidence můžeme zjistit, zda zde není nahlášené pálení a poté kontaktovat zodpovědnou osobu," vysvětlil Ladislav Holomčík a pokračoval: „Pokud by se nám nepodařilo dotyčného člověka kontaktovat, pak je to důvod pro výjezd hasičů."


Právě takový postup zhruba před čtyřmi lety zachránil život muži na Benešovsku. „Ten sice řádně nahlásil pálení, ovšem ohně si všimli lidé v okolí. Zavolali hasič a ti, jelikož se nedovolali, vyrazili na místo. Našli muže v bezvědomí, nadýchal se kouře. Oheň se šířil do lesa, ne k muži," sdělil mluvčí hasičů.


Zatímco průměrný počet požárů v České republice činí 51 na jeden den, o poslední dubnový den se může až ztrojnásobit. V minulém roce hasiči zasahovali u 140 požárů, v roce 2015 pak u rovné osmdesátky. V roce 2014 to bylo dokonce ještě o dalších 26 požárů méně, v roce 2012 pak hasiči zasahovali u 154 požárů.

Areál přírodního koupaliště Nový rybník. V červnu na tomto místě proběhly také velké oslavy 800. výročí města.
Budou Příbramáci za vstup na Novák platit? Radní ještě nerozhodli

„Čísla se netýkají pouze hranic, ale i dalších požárů. Pro nás je požár jako požár," poznamenal Ladislav Holomčík a jedním dechem dodal: „Z čísel je možné vyčíst, v jakých letech bylo sucho a i třeba větrno. Jsou to ty leta s vyšším počtem likvidace ohňů. Zatímco v jiných, kdy hasiči tolik nevyjížděli, bylo naopak mokro."

V neděli by hasiči prý tolik vyjíždět nemuseli, jelikož půda je promáčená.

Ilustrační foto.
Výkula na trati do Karštejna potrvá až do července
Ilustrační foto.
Ženy si častěji prosazují své představy o porodu