Na dokončení úprav ve středu 22. července upozornil Ota Schnepp ze Skupiny ČEZ, který sledoval i slavnostní zprovoznění, kdy se přes zebru vydal starosta Jan Konvalinka (za ANO) se zaměstnanci městského úřadu a technických služeb. A neváhal současně pozorovat provoz. „Během necelé půlhodiny přejela přes přechod bezmála stovka osobních a nákladních vozů – autobusy pochopitelně nevyjímaje,“ sdělil Schnepp Deníku.

Právě o Příbram a konkrétně o toto místo se nezajímal náhodou: na úpravy město získalo 120 tisíc korun od Nadace ČEZ v rámci v rámci grantu Oranžový přechod. Doplatilo ještě 30 tisíc ze svého rozpočtu; celkové náklady se totiž vyšplhaly na 150 tisíc.

Květníky se jsou jen provizorní.
K sloupkům v Pražské ulici přibyly betonové květníky, lidem se ale nelíbí

Změnu si starosta Konvalinka pochvaluje. „Díky nasvícení se přechod stane viditelnější pro řidiče – a tím i bezpečnější pro chodce, především děti,“ připomněl. S dodatkem, že nasvícení přechodu bude užitečné nejen ve večerních a nočních hodinách, ale osvědčí se také od podzimu přes zimu až do jara: prostě v době, kdy se později rozednívá – a naopak již brzy stmívá.

Ve spolupráci s radnicemi a pod dohledem odborníků z řad krajských zástupců BESIP pomáhá Nadace ČEZ osvětlovat přechody pro chodce již od roku 2013. Zájem uspět v grantovém řízení mají jak města, tak menší obce. V rámci republiky již vzniklo 182 Oranžových přechodů, a to díky podpoře v celkové výši 26,337 milionu korun; z toho šlo do středních Čech 3,325 milionu na vytvoření 25 bezpečnějších přechodů.

Rybník Václav ve Lhotě u Příbramě.
Obec zřídila pro pozůstalé tragédie transparentní účet. Sama pošle peníze