Jakou očekáváte účast chovatelů?

Možná bude o něco nižší než v předchozím roce, kdy se účastnilo více než šedesát chovatelů. Předpokládám, že v tom sehraje roli příliš horké počasí, které není právě příhodné pro přepravu zvířat. Když jsou v takovýchto vedrech doma v králíkárnách, voliérách a ohradách, tak navíc nejsou ani v dobré výstavní kondici. Ale kolem 1100 zvířat by se v Sedlčanech přesto mělo prezentovat. Přesná čísla ještě neznáme. Náš areál Pod duby má obrovskou výhodu – díky rozložitým korunám stromů je zde příjemné klima.

Která drobná zvířata vedra nejhůře snášejí?

Řekl bych, že choulostivější jsou králíci. Když jim do kožichu pere sluníčko, tak to bývá problém.

Jaké ceny jste připravili pro účastníky a jaký doprovodný program chystáte pro návštěvníky?

Připraveny jsou trofeje v podobě pohárů, které věnoval pro ty nejúspěšnější sedlčanský starosta Jiří Burian. Obec Křečovice podpořila mladé chovatele z každé odbornosti, starosta Křečovic věnuje pohár pro nejúspěšnějšího účastníka celé výstavy, poháry zakoupila sedlčanská i okresní organizace Českého svazu chovatelů. Navážet zvířata se začnou již ve čtvrtek 13. srpna. Posuzovatelé budou hodnotit kolekce i jednotlivé živé exponáty v pátek 14. srpna. Veřejnosti bude výstava přístupná v sobotu 15. od 8 do 17 hodin a v neděli 16. srpna od 8 do 16 hodin. Návštěvníci budou mít k dispozici při výstavě brožurku, v níž budou aktuální výsledky. Větší doprovodný program jsme nepřipravovali, V areálu budou ale vyhrávat v průběhu soboty a neděle celkem tři kapely, k dispozici bude občerstvení. Předpokládáme, že tu budou například prodejci chovatelských potřeb, kozích sýrů nebo koření a bylinek do kuchyně. Zajímavá bude tradičně tombola. Hlavní cenou bude živé sele.

Nemáte o budoucnost chovatelství v regionu obavy?

Myslím si, že na Sedlčansku zánik organizace nehrozí. Ale je pravda, že nastává doba, kdy se negativní celorepublikové i celosvětové jevy odráží i v této činnosti. Nadšení pro chovatelství trochu opadá kvůli hektickému způsobu života, který nás čím dále tím válcuje. Mladou chovatelskou krev máme, ale problém je volný čas. Zůstávám však optimistou, že se člověk zase k přírodě vrátí.

Pokud porovnám chovatelství v Evropě s Amerikou, tak tam existují farmáři, kteří chovají zvířata opravdu jen na užitek nebo existují lidé, kteří zvířata hýčkají jako domácí mazlíčky. Chovatelství jako koníček, při kterém jde o šlechtění, srovnávání výsledků a společenský život jako je tomu u nás nebo v Evropě ve Spojených státech neznají.

O Povltavské výstavě hovoříte jako o odrazovém můstku pro evropskou výstavu. Kdy a kde se uskuteční a budou na ní zastoupeni chovatelé z regionu?

Na evropskou výstavu, která se bude konat ve Francii, se samozřejmě připravují i sedlčanští chovatelé. Předpokládám, že se jí účastní kolem pěti našich členů. Bude v listopadu ve městě Méty, které leží v blízkosti německých hranic.

Kdy přesně byla založena sedlčanská organizace chovatelů?

Bylo to 12. prosince 1965, takže oslavíme poctivých padesát let. Připravujeme k tomuto výročí knihu, v níž budou podchyceny začátky, zakládající členové a jakým směrem se chovatelství vyvíjelo až po současnost. Shromažďování podkladů není až tak jednoduché. Věřím, že ji ale v závěru roku představíme a pokřtíme. Marie Břeňová