Na svém včerejším zasedání zastupitelé řešili, kterou ze dvou variant studie rekonstrukce bazénu si město má nechat vypracovat. Ve hře byla varianta s třemi plaveckými drahami navíc nebo naopak bez nich. Zastupitelé nakonec vybrali tu s třemi přidanými plaveckými drahami. Vzhledem k tomu, že rekonstrukce příbramského aquaparku rozdělila veřejnost na dvě skupiny. První se už těší na nový bazén, druhá je k celému projektu poměrně skeptická a považuje ho za zbytečně megalomanský a předem odsouzený k neúspěchu.

To ostatně potvrdil včera na jednání zastupitelstva zastupitel za ČSSD Petr Větrovský, který kritizoval především výši úvěru, který si na celý projekt chce město vzít. „Já si v osobním životě také půjčuji, ale jen tolik, kolik dokážu bezpečně splatit, nebo v případě, že by se se mnou něco stalo, tak by to dokázala moje rodina. Ovšem my chceme z vlastních zdrojů do rekonstrukce bazénu dát jen 50 milionů a zbytek z těch 300 milionů řešit úvěrem a s tím nemohu souhlasit,“ řekl v diskuzi k tomuto bodu Petr Větrovský.

Divadlo Antonína Dvořáka Příbram.
V příbramském divadle bude uvedena Habaďůra

I další opoziční zastupitelé měli výhrady. Například Petr Kareš (Šance pro Příbram) připomenul nedostatek parkovacích míst, když radnice počítá s tím, že rekonstrukce přivede do města víc návštěvníků. „Co se týče parkování, tak plánujeme v ulici Legionářů nad gymnáziem vybudovat 60 nových parkovacích míst a další vzniknou po obou stranách na Třídě Osvobození směrem k železničnímu mostu. Současné parkoviště u bazénu bude v době jeho provozu pouze pro jeho návštěvníky a bude na něj vjezd přes závoru,“ vysvětlil místostarosta Václav Švenda (TOP 09).

To ale Kareš nepovažuje za dostatečné řešení, protože podle něj právě uzavření současného parkoviště v době provozu bazénu se naopak situace výrazně zkomplikuje především pro lidi bydlící v okolí, kteří ho nyní využívají pro parkování svých aut.

Nyní je už více méně jasné, že se realizací opravy současné vedení města už nezačne a do projektu se pustí až nové složení zastupitelstva, které vzejde z podzimních komunálních voleb. Ovšem je také možné, že zvítězí ta část politiků, kteří tomuto projektu nakloněni nejsou a smetou ho ze stolu. V tom případě by zřejmě došlo k realizaci pouze nejnutnějších oprav. Ty se podle původních odhadů mohou pohybovat kolem sta milionů korun a celá včera odhlasovaná studie by mohla přijít vniveč.

Jak nakonec tedy diskutovaná rekonstrukce nakonec dopadne, je ve hvězdách. Současné vedení města je jí sice nakloněné, ale během včerejší diskuze si už mohli pozornější diváci všimnout drobných výpadů místostarostky Aleny Ženíškové (ANO) směrem ke druhému místostarostovi Václavu Švendovi, kdy zpochybnila úspěšnost jeho vedení Sportovních zařízení města Příbram, které si loni předla pod své pravomoce.

Reflexní doplňky mohou často zachránit život.
Účastníci provozu by měli být vidět, jde jim o život